ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συμφωνία: Και τώρα... Βρυξέλλες για Eurogroup

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ελλάδας, μετά την εξουσιοδότηση που πήρε η κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, τα ξημερώματα του Σαββάτου (11/7).

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις του Euro Working Group (11:00 ώρα Ελλάδος) και του Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδος) θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, εάν η ελληνική πρόταση είναι επαρκής, ενώ τα πρώτα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών για τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα, προκειμένου να μπει σε νέο πρόγραμμα και να παραμείνει στο ευρώ, φέρονται να είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Mισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι το Eurogroup έλαβε σήμερα τις εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών.

«Η μία αφορά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ), και η άλλη έκθεση αξιολόγησης αφορά τις ελληνικές προτάσεις», διευκρίνισε.

Και μπορεί το πρώτο βήμα να έγινε με το χαρακτηρισμό της ελληνικής πρότασης ως «καλή βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», ωστόσο κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, περιμένοντας την πλήρη αξιολόγηση της πρότασης από τους Θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μπήκαν στο μικροσκόπιο τα μέτρα, όπως και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα από το capital control.

«Οι θεσμοί αξιολογούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θετική αξιολόγηση των προτάσεων από τους δανειστές»

«Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εκτιμούν, ότι οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας είναι θετικές τόσο, ώστε να είναι η βάση για ένα νέο πρόγραμμα, αξίας 74 δισ. ευρώ. Έχει γίνει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», σημειώνει άλλωστε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, να μην πραγματοποιηθεί καν η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ.

Ντάισελμπλουμ: Καλοδουλεμένη η ελληνική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «καλοδουλεμένη», τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται σήμερα «να λάβουν μία σημαντική απόφαση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για ένα «λεπτομερές κείμενο», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες σκέψεις του για τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα, ενώ «η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα»...

Και κατέληξε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια μακροχρόνια συμφωνία. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης και ίσως σήμερα υπάρξει αξιολόγησή της»

Ολάντ: Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

«Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και το ευρώ, καθώς το πρόγραμμά τους είναι σοβαρό και αξιόπιστο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα αισιόδοξος για συμφωνία, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με μία συμφωνία που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει πολύ».

Μυστήριο η στάση του Βερολίνου

Την ίδια ώρα πάντως, αντικρουόμενες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πηγές που κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανό μπλόκο στη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών από τη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πηγή: newsbomb

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved