ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η σημασία της ψηφιοποίησης στο ΕΣΥ: Εξορθολογισμός, οργάνωση, διαφάνεια

Την ανάγκη για ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας έχει επισημάνει πολλές φορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος που βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά της προς υλοποίηση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μόνο μέσω της διασύνδεσης όλων των φορέων -Υπουργείου Υγείας, υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΜ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ- είχε δηλώσει παλαιότερα στο ONMED ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα μπορούμε να ελέγξουμε αφενός την παραγωγικότητα του κάθε φορέα, αφετέρου το κόστος και εν κατακλείδι τι φθάνει ως υπεραξία στο σύστημα αλλά και στον ίδιο τον ασθενή. Και μόνο με μια πλήρη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων μπορούμε να μιλάμε για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, γεγονός που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε επισημάνει.

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ενώ στην σημασία της ψηφιοποίησης στην υγεία έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Την ανάγκη για πλήρη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων σε ένα σύστημα υγείας επισημαίνει και ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον ιατροφαρμακευτικό χώρο, PNA ΕΠΕ. Σύμφωνα μάλιστα με την Γενική Διευθύντρια της PNA ΕΠΕ, κυρία Θάλεια Κουκίδου, μία ακριβής διατύπωση των στοιχείων στο ΕΣΥ αλλά και στα Κέντρα Υγείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον εξορθολογισμό του συστήματος, στην διαφάνεια, στην οργάνωση και στον σωστό προγραμματισμό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κουκίδου: «Προϋπολογισμός σημαίνει ότι μπορώ να κάνω μια πρόβλεψη των πιθανών εξόδων μου για το μέλλον, ανά είδος, ένα χρόνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό βασίζομαι σε αναλυτικά έξοδα και έσοδα, που έχω τα προηγούμενα χρόνια. Όταν δεν υπάρχουν αναλυτικοί προηγούμενοι προϋπολογισμοί τότε η πρόβλεψη είναι πιο δύσκολη. Ισολογισμός σημαίνει ότι καταγράφω στην πραγματικότητα τα έξοδα μου και τα έσοδά μου.

Όσο λοιπόν πιο κοντά είναι ο προϋπολογισμός στον ισολογισμό, αυτό σημαίνει πως αυτός που τον συνέταξε είναι ικανός στην πρόβλεψη, μπορεί να ξεπεράσει τα πιθανά θέματα που δεν μπορεί φυσιολογικά να προβλέψει και κάνει κινήσεις και ενέργειες ώστε να εφαρμόσει τις προβλέψεις του.

Οι μελέτες που η ΡΝΑ εκπονεί αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία που συλλέγει, δίνουν αναλυτικά το τι ξοδεύεται ανά νοσοκομείο σε φάρμακο και υγειονομικό υλικό. Ανά κλινική/ανά μήνα/ανά νοσοκομείο/ανά σκεύασμα. Αυτό σημαίνει για κάποιον που διοικεί ότι έχει μια καθαρή εικόνα και δυνατότητα να συντάξει σωστά τον προϋπολογισμό».

Θα πρέπει επίσης, συνεχίζει η συνομιλήτριά μας, να έχουμε στην διάθεσή μας τα στοιχεία κατανάλωσης (στοιχεία ΡΝΑ), τον αριθμό των ασθενών, τις ημέρες νοσηλείας και τον αριθμό των νοσηλευτών/γιατρών. Είναι πάντως γεγονός, τονίζει, ότι υπάρχει ανυπαρξία οργάνωσης και προγραμματισμού, άρνηση της χρήσης της τεχνολογίας και ανεκπαίδευτο προσωπικό ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς. Το γεγονός είναι πως οι ασφαλισμένοι πληρώνουν υποχρεωτικά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να τους προσφέρονται υπηρεσίες. Φταίει σε αυτό η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση άραγε, σημειώνει.

Αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η καλύτερη δυνατή προσφορά υπηρεσίας στον πολίτη, ο οποίος πληρώνει, υπογραμμίζει η κυρία Κουκίδου και καταλήγει λέγοντας: «Αν είναι από το ΕΣΥ η όπως μπορεί να ονομαστεί ο φορέας ΔΕΝ έχει σημασία. Θα πρέπει να τηρούνται προδιαγραφές, κανόνες και νομοθεσία και όταν κάτι δεν μας αρέσει με επιχειρήματα και νόμιμες οδούς να το αλλάζουμε. Για να υπάρξουν καλές υπηρεσίες θα πρέπει λοιπόν οι διοικούντες να είναι εκπαιδευμένοι στην διοίκηση, να ακολουθούν νομοθεσίες, να υπάρχουν περιγραφές θέσεις και «τιμωρία» για όσους παραβαίνουν τους κανόνες. Αυτή είναι η μόνη λύση».

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του ασθενή μέχρι τον Ιούνιο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved