ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η υγεία της Λάρισας σε κραχ - τραγικές ελλείψεις και στα δύο νοσοκομεία

Στο σημείο μηδέν, βρίσκεται η υγεία στην Λάρισα, καθώς το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργώντας σοβαρά και αρνητικά δεδομένα για τους πολίτες.

Το πρόβλημα εντάθηκε περαιτέρω, καθώς τα δύο νοσοκομεία παραμένουν «ακέφαλα» από διοικητικής πλευράς επί δύο μήνες, μετά την παραίτηση των προηγούμενων διοικήσεων, που ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως η διαδικασία αναπλήρωσης των θέσεων να προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Το συγκεκριμένο διοικητικό κενό ενέτεινε την ήδη προβληματική κατάσταση, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παραγγελίες ούτε για τα στοιχειώδη.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νέστορας Αντωνίου, το δίδυμο του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «ναυαρχίδα» της ευρύτερης περιοχής, καθώς εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο κόσμο, συνολικά. Άλλωστε, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ακριβώς, οφείλει να ανταπεξέρχεται στον τριτοβάθμιο ρόλο του, για τον οποίο ιδρύθηκε.

Ωστόσο, τα προβλήματα και στο Γενικό Νοσοκομεία της Λάρισας είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή και οι προσπάθειες που καταβάλλονται να καλυφθούν εκ των ενόντων δεν αποδίδουν πάντα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από το οποίο τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν, για διαφόρους λόγους, περίπου 300 άτομα, συνολικά, και δεν αναπληρώθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το προσωπικό, πολλές κλινικές να υπολειτουργούν, όπως για παράδειγμα η μαιευτική, και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς ρεπό, προκειμένου οι βασικές μονάδες να κρατηθούν οριακά σε λειτουργία.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ωστόσο επιδίωξη της 5ης ΥΠΕ είναι, επειδή πρόκειται για την κεντρική μονάδα παροχής υγείας για τη Θεσσαλία και όχι μόνον- αφού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φιλοξενεί περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή- τα κένα αυτά να καλύπτονται ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να ανταπεξέρχεται στον ρόλο του και να παραμείνουν «ζωντανές» οι κλινικές που λειτουργούν σε αυτό.

Όπως τονίζει ο κ. Αντωνίου, αυτό επιτυγχάνεται και με την «αυταπάρνηση» που δείχνει το προσωπικό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, κάποιες κλινικές δεν λειτουργούν, άλλες δεν εφημερεύουν, ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τα εξωτερικά ιατρεία, πάντα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Και ενώ το προσωπικό μειώνεται δραματικά από τον περασμένο χρόνο παρατηρείται αύξηση 30% στα περιστατικά που νοσηλεύονται στην ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου.

Και βέβαια ο μειωμένος κατά 50% προϋπολογισμός δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο λειτουργικό κομμάτι, η έλλειψη υγειονομικών υλικών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και όπως λέει χαρακτηριστικά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ εάν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση «πάμε για κραχ». Επίσης, αναφέρει ότι θα πρέπει ο προϋπολογισμός να αναμορφωθεί, τουλάχιστον, στα περσινά επίπεδα, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες.

Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι το σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν σωστά τα νοσοκομεία, προκειμένου να απαλλάσσουν και από την καθημερινή ταλαιπωρία τούς πολίτες που απευθύνονται σε αυτά, διότι ενώ το επιστημονικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, οι συνθήκες δεν βοηθούν ώστε και η κάλυψη των αναγκών να είναι του ιδίου υψηλού επιπέδου και πολλές φορές το προσωπικό αναγκάζεται να «αυτοσχεδιάσει» για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί δεν υπάρχουν ούτε για τους τουρίστες

Ιατρεία γειτονιάς ανά 5.000 κατοίκους - Η ΠΦΥ ξεκινά από την Κρήτη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved