ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φωτίου & Ξανθός: Όλα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η κρίση και τα Μνημόνια έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που αποτυπώνεται σχεδόν καθημερινά από τους ανθρώπους που βλέπουμε να βρίσκονται σε πραγματικά μεγάλη ανάγκη και σε σοβαρή ένδεια.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δεν είναι μόνο τα 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι που απώλεσαν την ασφαλιστική τους δυνατότητα για περίθαλψη και ουσιαστική φροντίδα στο σύστημα υγείας, αλλά και πολλοί ασφαλισμένοι που μετατρέπονται σε λειτουργικά ανασφάλιστους -όπως αναφέρει συχνά τελευταία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός- και πολίτες που κάποτε είχαν φαγητό και στέγη και έφθασαν στο σημείο να μην έχουν ακόμη και αυτά τα βασικά αγαθά.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Πρόνοιας κυρία Θεανώ Φωτίου την Δευτέρα, στην κοινή συνέντευξη τύπου για την ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, είναι πολύ χαρακτηριστικά:

Μέχρι τις 3 Μαΐου, οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (Ν. 4320), ανήλθαν σε 109.613. Από τον αριθμό αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε σίτιση 106.000 άτομα, σε πρόσβαση σε ρεύμα 33.000 άτομα και σε ενοίκιο 26.000 άτομα. Οι αιτήσεις αυτές, λήγουν στις 20 Μαΐου και η εκτίμηση της κυρίας Φωτίου είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζητήσουν βοήθεια και στήριξη θα αυξηθεί.

«Μας κατηγορούν» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη τύπου η κυρία Φωτίου «ότι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που δίνουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μικρό σε σύγκριση με τα 1,7 δις ευρώ που είχαμε εξαγγείλει και αφορούσε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Ωστόσο, το παλεύουμε και κάποια στιγμή θα φθάσουμε και το 1,7 δις ευρώ, είπε. Μάλιστα προς επίρρωση της προσπάθειας που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ξεχωριστά ο κάθε υπουργός, όπως είπε η κυρία Φωτίου, δεν αφήνουμε τίποτα που να μην το εξετάζουμε και να μην το κυνηγάμε. Όπως για παράδειγμα την ένταξη στην χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, πρόγραμμα ύψους 135 εκατ. ευρώ με παροχές σίτισης, βασικών αγαθών ειδών υγιεινής κ.λπ.

Τόσο η κυρία Θεανώ Φωτίου, όσο και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκαν ενδελεχώς στην ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας ότι ήταν «μια απαγορευμένη λέξη από τους δημιουργούς των Μνημονίων η οποία έγινε τελικά γνωστή διεθνώς από τη δράση του εθελοντισμού και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων» που έβαλαν τεράστια πλάτη στα χρόνια του Μνημονίου. Για το λόγο αυτό, τα Κοινωνικά Ιατρεία είναι πολυτιμότερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, όπως επεσήμαναν αμφότεροι.

Τα τέσσερα μέχρι στιγμής μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σε σύνολο 7 παρεμβάσεων) αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης η οποία συνοψίζεται στις δύο κρίσιμες προτεραιότητες, που είναι η ανακούφιση και η επιβίωση των πολιτών που επλήγησαν δραματικά από την αναλγησία των πολιτικών της Τρόικας και των Μνημονίων.

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Πολιτική προτεραιότητα η βελτίωση των οικονομικών του ΕΣΥ

Ανακούφιση, επιβίωση & καθολική πρόσβαση οι στόχοι της κυβέρνησης για τους Ανασφάλιστους

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved