Αθ. Γιαννόπουλος: Όλο το βάρος των μεταναστών στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα
Τα Κέντρα Κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και στην Π. Ράλλη (προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης μεταναστών) επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ιατρός κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, προκειμένου να δουν προσωπικά τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί και την επαρκή υγειονομική κάλυψη των εν λόγω Κέντρων.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μετά και από τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν μεταδιδόμενες ασθένειες και προωθούνται ενέργειες να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις υγειονομικού χαρακτήρα.
Ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ιατρός κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, συνοδευόταν από την Προϊσταμένη Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Υποστράτηγο κυρία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον Δ/ντή της αρμόδιας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ταξίαρχο κ. Μενέλαο Κωστάκη και τον Δ/ντή Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής Ταξίαρχο κ. Μανώλη Γρηγοράκη.
Άμεσα δε, ο κ. Γιαννόπουλος ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής μεταναστών στην Ρόδο, Τήλο και Κω ώστε να έχει και από εκεί μια ακριβή εικόνα με το τι ακριβώς επικρατεί αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Απριλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ενεργοποιήσει δύο κινητές μονάδες (από τις 10 συνολικά που διαθέτει το Κέντρο) στα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας των μεταναστών και να δοθούν λύσεις σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα.
Είναι φανερό, τονίζει στο ONMED ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ότι το βάρος πλέον έχει πέσει σε εμάς και για το λόγο αυτό πρέπει να ενεργοποιήσουμε το σχέδιο δημόσιας υγείας που έχουμε καταστρώσει. Είναι ανάγκη να δράσουμε δυναμικά και άμεσα, αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, διότι δεν γνωρίζουμε τι επιδημιολογικά μοντέλα φέρουν οι μετανάστες και θα πρέπει να θωρακίσουμε επαρκώς τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί μετανάστες, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κουβαλούν φυματίωση, ελονοσία και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ μας απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλά παιδιά είναι ανεμβολίαστα.
Ήδη το προσχέδιο που έχει εκπονήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ παραδόθηκε χθες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το οποίο στη συνέχεια θα παραδοθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να τύχει της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει πάντως στο ONMED ότι στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί γίνεται αναφορά για 85.000 μετανάστες τον χρόνο, αριθμός που απαιτεί έναν προϋπολογισμό της τάξης των 4 εκατ. 8 χιλιάδων ευρώ που θα αφορά ενημέρωση, διάφορα kit, γιατρούς, εμβόλια κ.λπ.
Εξάλλου, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά σημειώνοντας ακόμη, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη-μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη-μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει εφόσον κριθεί αναγκαίο». Επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., «όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων».
Τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές, όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «θα πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα της αυτήν την νέα εγκληματική βιομηχανία».
Διαβάστε ακόμη:
Μετανάστες: Προσχέδιο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας, με την υπογραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ