Στήριξη ΟΕΝΓΕ στους γιατρούς που καταδικάστηκαν για τον θάνατο της 16χρονης
Την στήριξή του προς τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι καταδικάστηκαν (ανθρωποκτονία από αμέλεια) για τον θάνατο της 16χρονης που έχασε την ζωή της από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το 2011, εκφράζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας και ειδικότερα το ψήφισμα που εξέδωσε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.
Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι είναι άδικο να ποινικοποιείται η ιατρική πράξη, σε μία στιγμή μάλιστα, που οι νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικά οι ειδικευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καταβάλλουν μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσουν όρθια την 24ωρη εφημερία με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ζητούν δε, την απαλλαγή των γιατρών από κάθε κατηγορία. Να σημειωθεί ότι οι δύο γιατροί, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 30 μηνών ο καθένας.
Αναλυτικά, το ψήφισμα της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Αυτές τις μέρες δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δυο ειδικευόμενοι γιατροί για την υπόθεση της 16χρονης Σ.Α. που βρήκε τραγικό θάνατο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως. Για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου το Μεγάλο Σάββατο του 2011, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπάθειά μας προς την οικογένεια της άτυχης 16χρονης.
Από την άλλη θεωρούμε άδικο να ποινικοποιείται η ιατρική πράξη και να οδηγούνται στο εδώλιο συνάδελφοι που αποδεδειγμένα
έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό οξείας μέθης, αφού σκοπίμως δεν είχαν ενημερωθεί για το ιστορικό της άτυχης κοπέλας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικά οι ειδικευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως στο υποβαθμισμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καταβάλλουν μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσουν όρθια την 24ωρη εφημερία με μεγάλο προσωπικό κόστος. Η αναζήτηση ενόχων μεταξύ των εργαζόμενων στα νοσοκομεία δεν ωφελεί κανένα, πρώτα απ΄ όλα τους ίδιους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τα δημόσια νοσοκομεία και τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας. Η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης θα οδηγήσει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τα νοσηλευτικά ιδρύματα με φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές και ζημιωμένους ασθενείς. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την αθώωση των δυο συναδέλφων και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία».