ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργική απόφαση Βορίδη «τινάζει» στον αέρα τα νοσοκομεία

Μπροστά στην απειλή της άμεσης διαγραφής τους από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, βρέθηκαν την Πέμπτη (29/1/2015) ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσής τους, όμως παρέμεναν στην υπηρεσία με συμβάσεις παράτασης, συμπληρώνοντας στην ουσία τα δραματικά κενά στο ΕΣΥ.

Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε στις 15 Ιανουαρίου, 10 ημέρες πριν τις εκλογές, τροποποίησε την υφιστάμενη διάταξη, ορίζοντας ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες ειδικευόμενοι οι οποίοι έχουν λάβει τον τίτλο ειδικότητας όμως έκαναν χρήση της παράτασης μέχρι η θέση να επαναπροκηρυχθεί και να πληρωθεί από επόμενο ειδικευόμενο, βλέπουν άμεσα την πόρτα της εξόδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, ήρθε σήμερα εντολή στο γραφείο προσωπικού από το υπουργείο Υγείας για άμεση διαγραφή τουλάχιστον 10 ειδικευόμενων γιατρών, με τη σημείωση ότι «ήδη παρανομείτε» βάσει της Υπουργικής Απόφασης Βορίδη.

Αυτό σημαίνει ότι τινάζονται στον αέρα οι εφημερίες και γενικότερα η λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς θα χάσουν αιφνιδιαστικά σημαντικό μέρος του προσωπικού τους.

Το πρόβλημα θα είναι πιο οξυμένο για τα νοσοκομεία της επαρχίας, όπου οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες και δεν είναι δυνατό να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό, αν συνυπολογιστεί και το πλαφόν στις εφημερίες.

Η κάλυψη των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, από τη στιγμή της αποχώρησης ενός ειδικευόμενου μέχρι την πρόσληψη του επόμενου, διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από 5-6 μήνες έως ακόμα και έναν χρόνο.

Ο χρόνος αυτός εκτοξεύθηκε σε σχέση με παλιότερα, όταν το μεταβατικό διάστημα διαρκούσε 2-3 μήνες, λόγω της μεγάλης μετανάστευσης Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται και στις λίστες ειδικότητας, από όπου καλύπτονται οι αντίστοιχες θέσεις.

Το ζήτημα καταγγέλλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος ζητά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τροποποιήσει τη διάταξη για την παράταση των ειδικευόμενων ιατρών, που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο ειδίκευσής τους στα νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ αναφέρει:

«Στις 14.01.2015, εξεδόθη η υπ΄ αριθμ. Α2δ/Γ.Π.οικ.137/2015 Υπουργική Απόφαση με τίτλο "Αντικατάσταση της Α9γ/38800/98 (ΦΕΚ.1232 τ.Β΄) απόφασης "ως προς τον τρόπο, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας και καθιέρωση δικ/κών για ανάληψη υπηρεσίας γιατρών για ειδίκευση στα Νοσοκομεία", στην παράγραφο 9 της οποίας ορίζεται μεταξύ πολλών άλλων ότι: "......β) Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν, πριν τη λήξη της σύμβασης που συνάπτουν με τα νοσοκομεία στα οποία τοποθετούνται για ειδίκευση, να υποβάλουν αίτηση παραμονής σε αυτά, υπογράφοντας σχετική σύμβαση παράτασης παραμονής και μέχρι την υπογραφή σύμβασης από τον επόμενο στη σειρά γιατρό, οπότε και διακόπτεται αυτοδίκαια η σύμβαση της παράτασης παραμονής. Η διάρκεια της σύμβασης παράτασης παραμονής είναι εξάμηνη με δυνατότητα ανανέωσης για μία φορά κι εφ' όσον εξακολουθεί να υφίσταται κενή θέση στην ειδικότητα. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παράτασης παραμονής, ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της αρχικής σύμβασης.

Ιατροί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το χρόνο εκπαίδευσής τους − εφ' όσον επιθυμούν και υφίστανται οι ανωτέρω προϋποθέσεις − μπορούν επίσης να παραμείνουν με παράταση στην οργανική τους θέση και μέχρι την ημερομηνία κτήσης του τίτλου ιατρικής ειδικότητας."

Από την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση συνάγεται σαφώς ότι ενώ δίδεται η δυνατότητα παράτασης της σύμβασης στους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο εκπαίδευσής τους (όπως άλλωστε ίσχυε και παλαιότερα), αίφνης προβλέφθηκε ότι οι εν λόγω συμβάσεις θα λήγουν αυτοδικαίως την ημερομηνία που θα λαμβάνεται ο τίτλος ειδικότητας!

Δυστυχώς η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν εγκαταλείψει το Υπουργείο, εκτός από την δυνατότητα συνταγογράφησης στους νοσηλευτές, προέβλεψε και την άνιση μεταχείριση των ειδικευόμενων που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την θέση τους, την στιγμή που τα Νοσοκομεία της χώρας έχουν άμεση ανάγκη από ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη εφημεριών και εν γένει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών!!

Καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως τροποποιήσει την ανωτέρω διάταξη, προκειμένου και για την παράταση των ειδικευόμενων ιατρών που έχουν εκπληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους να ισχύει ότι προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, ήτοι η σύμβαση παράτασης να λήγει όταν παρέλθει ο προβλεπόμενος σε αυτήν χρόνος παράτασης»

Πηγή: newsbomb

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved