Ιατρικό Μισθολόγιο: Σκέψεις Βορίδη για αλλαγή, δεν εκπλήσσεται που μεταναστεύουν οι γιατροί...
Την πρόταση να καμφθεί το ενιαίο μισθολόγιο προκειμένου ο δημόσιος τομέας τόσο το ΕΣΥ όσο και το ΠΕΔΥ να γίνουν πολύ πιο ελκυστικά για τον γιατρό, κατέθεσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι στο 10ο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με θέμα «Υγεία 2020 : Από την Ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα».
Το θέμα θα πρέπει να το δούμε άμεσα, τόνισε ο υπουργός, ωστόσο θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, σημείωσε.
Πρόκειται για αναπροσαρμογή του ειδικού ιατρικού μισθολογίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους γιατρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο αναφέρει ο κ. Βλασταράκος, και να δοθούν ειδικά κίνητρα στους γιατρούς στις νησιωτικές περιοχές και στην επαρχία, οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν.
Το θέμα φαίνεται να απασχολεί πάντως έντονα τον κ. Βορίδη- εκτός εάν οι πολιτικές εξελίξεις τον προλάβουν, όπως είπε πολλές φορές χθες στο συνέδριο – ενώ παραδέχθηκε ότι οι αμοιβές για τους γιατρούς είναι πολύ χαμηλές Οι αμοιβές είναι χαμηλές 1.300 ευρώ μαζί με τις εφημερίες, τόνισε ο κ. Βορίδης δεν είναι ελκυστικές και για τον λόγο αυτό, οι γιατροί φεύγουν και πάνε στο Βερολίνο. Και εκεί είναι μία χαρά καθώς βρίσκουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες προοπτικές, σύμφωνα με τον υπουργό.
Φυσικά με τόσο χαμηλές τιμές στο μισθολόγιο είναι λογικό παραδέχθηκε ο κ. Βορίδης να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους γιατρούς, αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο να δούμε την υπόθεση του ενιαίου ιατρικού μισθολογίου. Και μέσα στο επόμενο διάστημα όπως ανέφερε, θα ανοίξουν οι προσλήψεις όχι μόνο των επικουρικών αλλά και των μόνιμων γιατρών.
Για να δούμε τελικά πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ο υπουργός Υγείας αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων και την προσέλκυση του ιατρικού προσωπικού. Οι ανάγκες της υγείας είναι τεράστιες, τα κενά τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ είναι πολύ μεγάλα, εκτιμάται ότι μόνο στο ΕΣΥ υπάρχει ανάγκη για 15.000 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, το ΠΕΔΥ μοιάζει σαν ορφανό, έχει δραματικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, ενώ υπολειτουργούν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας.
Ανεξάρτητα εάν έχουμε ή όχι εκλογές, το θέμα του ιατρικού προσωπικού θα πρέπει να το δουν με πολύ προσοχή και σύνεση οι εκάστοτε κυβερνώντες. Διότι αποτελεί την καρδιά της υγείας!