ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χρ. Στεφανάδης: Η βιοηθική, οι βιολογικές επιστήμες και οι σύγχρονες κοινωνικές αξίες

Το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων σε θέματα μόλυνσης από ιούς και ειδικότερα από τον Έμπολα, θέματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία και τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ζητήματα που άπτονται γενικότερα της Βιοηθικής ετέθησαν επί τάπητος την Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, καθηγητή Ιατρικής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, με αφορμή την παρουσίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής.

Όπως επισήμανε, ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, «στην εποχή μας οι πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τη στενή σχέση των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αυτή είναι και η δική μας αποστολή, αφενός να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε μείζονα ερωτήματα, αφετέρου να υποστηρίξουμε τις συναφείς κρατικές πολιτικές».

Τα θέμα της επιδημίας του Έμπολα αποτελεί crash test για την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Μια σειρά από λεπτά ζητήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας έχουν τεθεί ήδη και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, στην επιστημονική κοινότητα. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΚΕΛΠΝΟ) λειτουργούν μαζί ως μία γερή αλυσίδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά που ανακύπτουν.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, μιλώντας για το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων που ενέσκηψε ο ιός Έμπολα, ανέφερε τα τέσσερα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους τρεις φορείς. «Το θέμα της χορήγησης εμβολίων που παράγονται με συνοπτικές διαδικασίες, το θέμα της χορήγησης φαρμάκων που βρίσκονται σε πειραματικά στάδια, η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους μέλους να εξασφαλίσει το δικαίωμα των εθελοντών επαγγελματιών υγείας στην περίθαλψη καθώς και το ζήτημα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους, μας απασχολούν ιδιαιτέρως, καθώς αποτελούν μείζονα θέματα βιοηθικής» ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου χαιρέτισε την νέα σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα πρόκειται για Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια δύσκολη εποχή» και δεσμεύτηκε ότι κάθε υγειονομική διάταξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά σε θέματα δημόσιας υγείας, θα τίθεται υπόψιν της Επιτροπής προκειμένου αυτή να γνωμοδοτεί.

Το ΔΣ της Επιτροπής Βιοηθικής

Η Επιτροπή συγκροτείται από εννέα επιστήμονες κύρους, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Πρόεδρος είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναπληρωτής Πρόεδρος είναι ο Ιωάννης Καράκωστας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι εξής:

Νικόλαος Ανάγνου, Καθηγητής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας − Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εμμανουήλ Καναβάκης, Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου − Διοικητικών Θεσμών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεώργιος Βασίλαρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευσέβιος Πιστολής, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου−Ικαρίας.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Πέρασε το τεστ η Ελλάδα - Ο ύποπτος ταξιδιώτης ήταν τελικά αξιωματούχος του ΠΟΥ

Έμπολα: Χορηγούν σε ασθενείς πειραματικό ορό στη Λιβερία

Το μείζον ιατροκοινωνικό θέμα της υπογονιμότητας και η Βιοηθική

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved