Στο... φιλότιμο των γιατρών η περίθαλψη των ανασφάλιστων (vid)
Η υγεία και η περίθαλψη του πολίτη αποτελούν το πιο κρίσιμο ερώτημα και στοίχημα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Αλήθεια, πόσο ρεαλιστικό είναι σήμερα, μεσούσης της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα (και εξακολουθεί να βιώνει), το Άρθρο 35 της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι «κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στην πρόληψη σε θέματα υγείας και να απολαμβάνει ιατρικής περίθαλψης»;
Το δικαίωμα αυτό είναι ολοφάνερο ότι έχει παραβιασθεί όχι μόνο για τους πολίτες που έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά κυρίως για τους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες, όπως αναφέρει στο ONMED ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας.
Η υγεία του κόσμου είναι πρωταρχικό καθήκον, αναφέρει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκαν όλοι οι δείκτες, με πρώτο τη βρεφική θνησιμότητα και δεύτερο τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στον ανδρικό πληθυσμό κατά δύο έτη, από τα 82 στα 80.
Ο κ. Σιώρας εκφράζει τους φόβους του ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σαν τη Λιθουανία, η οποία κάποτε είχε 80 νοσοκομεία τα οποία έκλεισαν και έγιναν 40.
Φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, τονίζει ο συνομιλητής μας, και τα 135 νοσηλευτήρια της χώρας μας θα μειωθούν σε 80, σύμφωνα με το σχέδιο «Ευρώπη 2020» κατά παραλληλισμό με το σχέδιο «Υγεία 2020», με αποτέλεσμα να φθάσουμε σε αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και με προϋπολογισμό που θα προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και την τσέπη του ασφαλισμένου.
Επομένως, με μαθηματική ακρίβεια, οδεύουμε σε μειωμένη χρηματοδότηση και μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Σιώρας αναφέρει ότι οι γιατροί κατάφεραν στην κυριολεξία να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση και να την πείσουν να ασχοληθεί παραπάνω με τις ευπαθείς ομάδες και τους ανασφάλιστους.
Σε ερώτηση εάν τελικά οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες έχουν πρόσβαση τόσο σε περίθαλψη όσο και σε φάρμακα, ο κ. Σιώρας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα περίθαλψης.
Για παράδειγμα, όποιος δεν έχει ΑΜΚΑ θα κληθεί να πληρώσει, όμως εάν εισαχθεί ως επείγον περιστατικό, σύμφωνα με τις τελευταίες εγκυκλίους από το υπουργείο Υγείας, δεν θα πληρώσει.
Εμείς αυτό που καταφέραμε ως «Ευαγγελισμός», είναι σε κάθε συνεδρίαση να εγκρίνουμε 15 δωρεάν νοσηλείες κάθε μήνα για ανασφάλιστους και άπορους, γεγονός που το θεωρώ μεγάλη νίκη, αναφέρει, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι δική της νίκη η κάλυψη για τους ανασφάλιστους, ωστόσο εμείς είμαστε πεπεισμένοι πως ό,τι έχει γίνει εκπορεύεται από την πίεση των γιατρών και των νοσηλευτών».
Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να βρει εύκολα τα φάρμακά του μέσα στο νοσοκομείο ένας ανασφάλιστος, ο κ. Ηλίας Σιώρας αναφέρει ότι, όταν νοσηλεύεται, μπορεί να τα προμηθευθεί, σε διαφορετική περίπτωση όχι. Ωστόσο, πολλοί γιατροί κάνουν τις περισσότερες φορές τα στραβά μάτια, διευκολύνοντας όσο μπορούν τον κόσμο.
Διαβάστε αναλυτικά την πλούσια θεματολογία στο Bomb Plus - Magazine