Παπακώστα: Ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ & αναθεώρηση του πίνακα με τις 43 αναστρέψιμες αναπηρίες
Την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η υγεία των ατόμων με αναπηρίες, εξαιτίας γραφειοκρατικών, διοικητικών ή τεχνικών διαδικασιών, καθώς και την αναθεώρηση του πίνακα με τις 43 μη αναστρέψιμες αναπηρίες, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, στέλνει το παρακάτω μήνυμα:
« Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία μας θυμίζει την υποχρέωσή μας ως πολιτεία και ως κοινωνία για την κατοχύρωση ίσων ευκαιριών πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία στα αγαθά της κοινωνίας, της υγείας, της οικονομίας, του πολιτισμού και της ζωής.
Οφείλουμε όλοι μας με τη στάση μας, να διευκολύνουμε τα άτομα αυτά και όχι να δυσκολεύουμε την καθημερινότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχω ζητήσει τόσο από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση και από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ώστε να μην επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η υγεία των ατόμων με αναπηρίες, εξαιτίας γραφειοκρατικών, διοικητικών ή τεχνικών διαδικασιών, καθώς και την αναθεώρηση του πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
Ειδικότερα:
1. Την επ' αόριστον ισχύ στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ που υπάγονται στον πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
2. Τη συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, του επιδόματος, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατά το χρόνο αναμονής του αιτούμενου και ιδίως των πασχόντων από τις προαναφερόμενες αναπηρίες.
3. Την επικαιροποίηση του πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες και προσθήκη σ' αυτόν, επίσης, των αναπηριών που είναι κληρονομικές και εκδηλώνονται είτε εκ γενετής ή στην παιδική/νεανική ηλικία (όπως π.χ. αιμορροφιλία, νεανικός διαβήτης τύπου 1, κ.ά.), αλλά και των σπάνιων παθήσεων.
4. Την άρση της υποχρεωτικής κατάθεσης πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων εντός του τελευταίου τετραμήνου από άτομα με χρόνιες κληρονομικές παθήσεις, διαδικασία που επιβαρύνει άσκοπα την υγεία των αιτούντων (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές κ.λπ.) και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
5. Τη διόρθωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και ένταξη των πασχόντων από HIV/AIDS λοίμωξη, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή.
6. Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων και την απαλλαγή τους από τα τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι η αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και η ενθάρρυνσή τους για ενεργό συμμετοχή, σε όλες τις δράσεις της ζωής. Ο αποκλεισμός του κοινωνικού στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης είναι υπόθεση όλων μας».
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη στις 17.00 μ.μ. η Υφυπουργός Υγείας θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει για την Ημέρα, ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «Η Ανοιχτή Αγκαλιά», στην αίθουσα της Ένωσης Κρητών Αγίων Αναργύρων (Λάμπρου Κατσώνη & Μαραθώνος 8 Άγιοι Ανάργυροι), ενώ στις 18.00 θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων και η Πανελλήνια Οργάνωση 'Ελληνική Εστία', όπου και θα παραχωρήσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε μια κοπέλα με κινητικά προβλήματα.
Διαβάστε ακόμη:
Άτομα με Αναπηρία: Το ΕΣΥ έχει λαβωθεί και μαζί με αυτό όλοι εμείς