ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα για το Aids: Ενίσχυση των νοσοκομείων που διαθέτουν Μονάδες Λοιμώξεων

Το γεγονός της σταθερότητας και μάλιστα επί τα βελτίω που επικρατεί στο πεδίο της ασθένειας του aids, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας κυρία Παπακώστα, την Δευτέρα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΝΕΡΙΤ και στην εκπομπή ''Πρωινές Πτήσεις'' για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε πως αυξήθηκε η διάθεση συριγγών και τη διάθεση προφυλακτικών. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση σε προγράμματα απεξάρτησης, καθώς όπως είπε, η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μόλυνσης και μετάδοσης της ασθένειας.

«Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τις ομάδες δρόμου του ΚΕΕΛΠΝΟ (Streetwork), οι οποίες είναι κατανεμημένες σε διάφορα σημεία της πόλης και προλαμβάνουν την εξάπλωση της επιδημίας, σε γωνιές τις οποίες υπάρχουν εξαρτημένοι. Η ομάδα μόλις διαπιστώσει κάποιο σοβαρό λοιμώδες νόσημα, οδηγεί το περιστατικά στις μονάδες λοιμώξεων. Θέλω να τονίσω ότι όλο αυτό γίνεται με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, ώστε να μην προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» επεσήμανε.

Ακόμα προσέθεσε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων που διαθέτουν Μονάδες Λοιμώξεων ή Ιατρεία Παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών με υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, η κάλυψη των αναγκών εργαστηριακής διάγνωσης και παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών, καθώς και των θεραπευτικών αναγκών των ανασφαλίστων.

«Το Υπουργείο Υγείας, από τον Αύγουστο, έχει εντάξει κάτω από την ''ομπρέλα'' του για πρώτη φορά τους άπορους και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ώστε να μη μείνει κανένας αφρόντιστος» τόνισε.

Παράλληλα όπως σημείωσε, έχει απευθυνθεί η ίδια προσωπικά στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, προκειμένου να προβεί στη διόρθωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και να εντάξει τους πάσχοντες από HIV/AIDS λοίμωξη, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, στη λίστα των 43 χρονίων και μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες δεν απαιτούνται επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις από τις επιστημονικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) της χώρας.

«Το σημαντικότερο είναι η εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης και αυτό δεν το έχουμε αποφύγει. Προσπαθούμε να το αναχαιτίσουμε και με τις δράσεις μας, με τις πολιτικές μας, τη φροντίδα μας δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν τους θέλουμε κοινωνικά περιθωριοποιημένους και πολύ περισσότερο κοινωνικά στιγματισμένους» σημείωσε.

Επίσης, προσέθεσε πως, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν ενεργά και γρήγορα οι ασθενείς με HIV/AIDS στις φύλακες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και να προσφέρονται πιο ενεργά προγράμματα απεξάρτησης στους χρηστές με σκοπό την μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Η ανάγκη γι' αυτό κρίνεται επιτακτική, με δεδομένο τον υπάρχοντα συνωστισμό στις φυλακές, αλλά και τη συνύπαρξη οροθετικών ασθενών, χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών και κρατουμένων από χώρες με υψηλά ποσοστά πολυναθεκτικής φυματίωσης.

Τέλος, σημείωσε: «Το δόγμα του Υπουργείου Υγείας είναι αμιγώς ανθρωποκεντρικό, και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο άνθρωπος και η προαγωγή της υγείας του. Αυτό υπηρετούμε καθημερινά από την ημέρα που αναλάβαμε. Στο παρελθόν αυτό δεν συνέβαινε. Παρότι υπήρχαν οι πόροι στη Δημόσια Υγεία, τα αποτελέσματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σήμερα, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή και παρά την οικονομική κρίση, οι προτεραιότητες που βάζουμε είναι τέτοιες, ώστε να διοχετεύονται οι πόροι μας στοχευμένα, επ' ωφελεία όλων, ιδίως των ευαίσθητων και ευάλωτων πολιτών».

Εν συνεχεία, παρευρέθηκε και μίλησε σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι οργανώσεις: Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», το Κέντρο Ζωής και η PRAKSIS, με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Ο HIV στη δημόσια σφαίρα: Αλλάζοντας αντιλήψεις- Προασπίζοντας δικαιώματα».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved