ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Δωρεάν τα αναλώσιμα για τους ανασφάλιστους διαβητικούς

Την κάλυψη των αναλώσιμων για τους διαβητικούς ανασφάλιστους, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας.

Τις ανακοινώσεις αυτές, πραγματοποποίησε ο κ. Βορίδης, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) και θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στις ευπαθείς ομάδες που είναι οι ανασφάλιστοι διαβητικοί.

Ακόμη, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βορίδης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με όσα έχουν δει το «φως της δημοσιότητας» τις τελευταίες ημέρες για την νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη των μερικώς ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, καθώς παρέχεται σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση. Το εκτιμώμενο κόστος είναι της τάξης των 250.000 ευρώ το μήνα, τόνισε ο κ. Βορίδης, και θα προστεθεί όπως είπε, στη συνολική εκτίμηση που έχουμε κάνει για τη δαπάνη των ανασφαλίστων, τρόπο με τον οποίο θεωρούμε ότι διευθετείται ένα κενό το οποίο υπάρχει στο θέμα των ανασφαλίστων διαβητικών.

Η σκέψη μου ως προς το νομικό ζήτημα θα ολοκληρωθεί αμέσως, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι χρειάζεται και μια συμφωνία από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά το ποσό είναι τέτοιο που θα μπορέσουμε να την έχουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν είναι μια μεγάλη επιβάρυνση, ειδικά στο βαθμό που αυτή θα συμπεριληφθεί και συμπεριλαμβάνεται στην εκτίμηση που έχουμε κάνει για το ποσό της συνολικής κάλυψης των ανασφαλίστων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ήδη σήμερα στην Ελλάδα, έχουμε 63 διαβητολογικά ιατρεία σύμφωνα και με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης. Σκοπός της λειτουργίας των εξωτερικών διαβητολογικών ιατρείων και των διαβητολογικών κέντρων των νοσοκομείων είναι μεταξύ των άλλων η πρόληψη με ένταση, η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αλλά και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς και στο οικογενειακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να τους υποστηρίξει με επάρκεια. Επίσης, υπάρχει ειδική γραμμή στην οποία κλείνονται ραντεβού, η γραμμή 1535.

Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουμε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπων με διαβήτη. Και το 2020 αυτά τα 150 θα έχουν φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Ο διαβήτης, συνέχισε, είναι η κύρια αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας έχουμε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό διαβητικών ατόμων το οποίο ανέρχεται στο 12% περίπου του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό δηλαδή το οποίο ξεπερνά και το ποσοστό των φορέων και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης, υπογράμμισε, ότι το Εθνικό Κέντρο για το Διαβήτη ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά το θέμα για το διαβήτη, προσθέτοντας ακόμη, ότι υπάρχουν διαβητικοί που ανέρχονται περίπου στο 12% του πληθυσμού της Ελλάδας, όσο δηλαδή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Περίπου 1.200.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, χρειάζονται πολλά, χρειάζονται όμως πολλά και για την περίθαλψή τους γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι φθηνή.
Και για αυτό είμαστε τουλάχιστον ευτυχείς που μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εισηγούμενοι διάφορα πράγματα στο Υπουργείο, αλλά δεν είναι και εύκολα όλα αυτά. Τα χρειώδη για το διαβήτη είναι πανάκριβα, αρχίζοντας από την ινσουλίνη και τελειώνοντας στα αντιδιαβητικά δισκία και σε άλλα πολλά, υπογράμμισε ο κ. Ράπτης.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved