ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας για έλεγχο της παραβατικότητας

Τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας κάθε ασφαλισμένου - ο οποίος θα μπορεί να σκανάρει σε πραγματικό χρόνο τι συνταγογραφούν οι γιατροί αλλά και τι λαμβάνουν οι ασθενείς (από φάρμακα μέχρι παροχές) - ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας στο ΕΚΕΠΥ, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό.

Ο φάκελος αποτελεί την ηλεκτρονική αποτύπωση του βιβλιαρίου υγείας του κάθε ασφαλισμένου και περιέχει πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις, νοσηλείες, επισκέψεις, παροχές, ιατρικές πράξεις, αιμοκαθάρσεις και φάρμακα. Δεν ταυτίζεται ωστόσο με τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Παράλληλα, βάζει τις βάσεις για την Κάρτα Ασφάλισης Υγείας - η οποία θα είναι έτοιμη από την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τους κ. κ. Βορίδη και Κοντό - μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, η οποία αφορά τις παροχές και τις υπηρεσίες, τις οποίες έχουν λάβει και θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο φάκελος ασφάλισης υγείας δημιουργήθηκε από τη διεύθυνση πληροφορικής του Οργανισμού και επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο κάθε παροχής προς τους ασφαλισμένους. Η κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας, θα γίνει αρκετά αργότερα, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη και τον κ. Κοντό.

Ο φάκελος Ασφάλισης υγείας - που ουσιαστικά συνδέει όλο το σύστημα δηλαδή την ΗΔΙΚΑ, e-dapy, ΚΜΕΣ με τον ΕΟΠΥΥ και σε δεύτερο χρόνο θα συνδέσει και τα νοσοκομεία- αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ένα άριστο εργαλείο, προκειμένου να ελέγχονται όσοι γιατροί πραγματοποιούν υπερσυνταγογράφηση είτε φαρμάκων, είτε διαγνωστικών πράξεων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, ότι γιατρός πνευμονολόγος στην Θεσσαλία πραγματοποίησε αυτοπαραπομπές ύψους 91.000 ευρώ σε ένα εξάμηνο, ενώ άλλος γιατρός καρδιολόγος στην Μακεδονία, συνταγογράφησε σε ένα εξάμηνο εξετάσεις και φάρμακα ύψους 156.000 ευρώ, μεταξύ δε των οποίων, και τεστ κοπώσεως σε 11χρονο παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα αυτή εφαρμογή, αναπτύχθηκε με μηδενικό κόστος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, ο οποίος παρέδωσε τον ειδικό κλειδάριθμο στον υπουργό Υγείας, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Βορίδη η δημιουργία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού φακέλου υγείας, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην υπεράσπιση των ασφαλισμένων, διασυνδέοντας βάσεις δεδομένων και ένα βήμα προς τον πραγματικό έλεγχο και τον εξορθολογισμό του συστήματος. Η παραβατικότητα άνθησε διότι το πλαίσιο ήταν ανεπαρκές μέχρι σήμερα, σημείωσε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάγκη για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με περισσότερες εισπράξεις & λιγότερες δαπάνες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved