ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Τεράστιο βάρος για το σύστημα οι παράνομοι μετανάστες

Θέματα που αφορούν την υγεία και τη μετανάστευση, τα χρόνια νοσήματα, καθώς και την υγιεινή διατροφή με την καθοριστική συμβολή της μεσογειακής δίαιτας, απασχόλησαν την υπουργική διάσκεψη «Υγεία στη Μεσόγειο», οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Ρώμη με τη συμμετοχή και του έλληνα υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης, υπογράμμισε το μεγάλο αριθμό των παράνομων μεταναστών, που δέχεται η Ελλάδα, οι οποίοι μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 31.000 άτομα, καθώς και το τεράστιο βάρος για το σύστημα υγείας σε επίπεδο υποδομών και πόρων για την κάλυψη των άμεσων και μακροχρόνιων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο και των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, ιδιαιτέρως σε περίοδο κρίσης και οικονομικών περιορισμών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βορίδης στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας ως αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων κατά των χρονίων νοσημάτων, με έμφαση σε διατροφές που ωφελούν την υγεία, όπως η μεσογειακή διατροφή. Κάλεσε δε, τους υπουργούς Υγείας των μεσογειακών χωρών σε συστράτευση για την ανάδειξη των θρεπτικών αξιών της μεσογειακής δίαιτας και την επανένταξη τους στο καθημερινό διαιτολόγιο για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

«Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σχέση των χρόνιων νοσημάτων με τον τρόπο ζωής. Μια σχέση που αφορά, ειδικότερα τις διατροφικές συνήθειες, με την επιλογή ή όχι της φυσικής άσκησης και με ενδεχόμενη κατάχρηση αλκοόλ και καπνού», τόνισε στο ΑΠΕ ο κ. Βορίδης.

«Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε διατροφικές συνήθειες διότι αποδεικνύεται, ακριβώς, ότι με τη μεσογειακή δίαιτα μειώνονται και οι χρόνιες παθήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Στη συζήτηση για τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της εφαρμογής του, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τις προβλέψεις σε σχέση με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επιδημιών, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτερα στην αντίδραση και προστασία από την επιδημία από τον ιό Έμπολα.

Τέλος, στο θέμα της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής τονίστηκε η σημασία της συνετής χρήσης των αντιβιοτικών και η παρακολούθηση της συνταγογράφησης για την ασφάλεια των ασθενών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών για τους επαγγελματίες υγείας και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Επίτροπος Υγείας, κ. Τόνιο Μποργκ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ και χωρών από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ιορδανία, καθώς και αντιπρόσωπος από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο θέμα του τρόπου ζωής οι υπουργοί εστίασαν στην αλλαγή του τρόπου ζωής με έμφαση στη μη υγιεινή διατροφή, στην κατανάλωση οινοπνεύματος, στο κάπνισμα και στην καθιστική ζωή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» των χρονίων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved