Έμπολα: Αργό και ανοργάνωτο το σύστημα στην Ελλάδα, επείγουσα ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής
Το ενδεχόμενο κρούσμα Έμπολα στην χώρα μας, συσπειρώνει αναγκαστικά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα με τους πολιτικούς, ωστόσο αναδεικνύει για πολλοστή φορά τα σοβαρά κενά που έχει το υγειονομικό μας σύστημα καθώς και τα τεράστια ζητήματα δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Οι συσκέψεις μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ στις οποίες παρούσα είναι πάντα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου είναι σχεδόν καθημερινές, όμως ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να αντιληφθεί από μακριά, την έλλειψη κενών και ετοιμότητας που υπάρχει στο σύστημα.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του Έμπολα στην οποία παρών θα είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης που είναι γεγονός, ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά το ζήτημα και έχει δώσει ευτυχώς απεριόριστη ελευθερία κινήσεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στην φάση αυτή, θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί μία Επιτροπή κάτω από την ομπρέλα της οποίας, θα πραγματοποιούνταν όλες οι συσκέψεις και θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς την πίεση της γραφειοκρατίας των υπουργικών διαδρόμων.
Από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε επίσης να έχουν ξεκινήσει και οι σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας εντός των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η γ.γ. Δημόσιας Υγείας κυρία Παπανικολάου θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προετοιμασμένα και ενήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο όλες οι Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, υποχρεούνται, να διαμορφώσουν "σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Έμπολα" το οποίο μπορεί να προσέλθει σε ΤΕΠ ή/και εξωτερικά ιατρεία, ως επείγον ή τακτικό περιστατικό. Η διαχείριση των παραπάνω περιστατικών, μετά τον εντοπισμό τους, θα διεξάγεται αποκλειστικά από ολιγομελή ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένη, η οποία θα πρέπει να οριστεί από τις Διοικήσεις και τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου (3-7 άτομα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Νοσοκομείου).
Επιπλέον, θα πρέπει εντός μίας εβδομάδας, (σημειωτέον η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου) οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, να συγκεντρώσουν τα σχέδια, όπως και τους καταλόγους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα συμμετέχει στις "ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα" στα ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία και λοιπές Μονάδες Υγείας. Σε μικρής δυναμικότητας Μονάδες, όπου δεν λειτουργούν Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων ή δεν υπάρχουν λοιμωξιολόγοι, θα πρέπει να οριστεί ως υπεύθυνος ένας Γιατρός Παθολόγος ή Γενικός Γιατρός ή Γιατρός άλλης παθολογικής ειδικότητας.
Η ετοιμότητα, η γνώση, η καλή οργάνωση αλλά και η ψυχραιμία αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα, τονίζει στο on Med, ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πραγματοποίησε πριν μερικές ημέρες στο νοσοκομείο Αττικόν, ενημέρωση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές, για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής.
Όμως όπως συνεχίζει ο κ. Τσιόδρας, το θέμα του Έμπολα θα πρέπει να μας προβληματίσει γενικότερα. Δηλαδή τι κάναμε ως κράτος – και όχι μόνο εμείς ως Ελλάδα αλλά όλος ο πλανήτης- πάνω στα σοβαρά ζητήματα Δημόσιας Υγείας και πως ενώ έχουμε ρίξει όλο το βάρος σε ασθένειες όπως ηπατίτιδα, φυματίωση, HIV aids, ουσιαστικά δεν εστιάσαμε στις αιτίες που προκάλεσαν τις ασθένειες αυτές και που είναι σε μεγάλο βαθμό οι κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας. Εν κατακλείδι, καταλήγει, θα πρέπει επειγόντως, να συνεχίσουμε την χρηματοδότηση των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
Διαβάστε ακόμη:
Έμπολα: «Φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης η καραντίνα», λέει η νοσοκόμα που προσβλήθηκε
Έμπολα: Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του ιού "έμεινε στο ράφι" εδώ και 10 χρόνια!
Πειράματα με τα νοσοκομεία υποδοχής για πιθανό κρούσμα Έμπολα