ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αμαλία Φλέμιγκ: Χωρίς ΜΕΘ & προσωπικό - Η άσκηση για τον Έμπολα όμως πέτυχε

Η άσκηση ετοιμότητας στο Αμαλία Φλέμιγκ το μεσημέρι της Παρασκευής σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα πέτυχε, ωστόσο ο προβληματισμός για το εάν έχει επιλεγεί το σωστό νοσοκομείο στην κρίσιμη αυτή υγειονομική περίπτωση, έγινε ακόμη εντονότερος.

Και αυτό, διότι το Αμαλία Φλέμιγκ, δεν έχει καν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και εάν ακούγεται απίστευτο αυτό, ενώ δεν διαθέτει επίσης θαλάμους αρνητικής πίεσης. Βεβαίως στην περίπτωση τυχόν ύποπτου κρούσματος Έμπολα οι θάλαμοι αρνητικοί πίεσης δεν χρειάζονται (όπως στην περίπτωση του SARS) ωστόσο η ΜΕΘ είναι απολύτως αναγκαία, καθώς σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει είναι πιθανόν να παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και τότε θα πρέπει να μπει επειγόντως στην Μονάδα.

Το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμιγκ δεν διαθέτει ΜΕΘ παρά μόνο θαλάμους απομόνωσης (δύο) στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ποιόν λόγο τελικά επιλέχθηκε το εν λόγω νοσοκομείο.

Φυσικά κατά την διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας- όπου παρόντες ήταν τόσο η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και του ΕΚΕΠΥ- γιατροί και νοσηλευτές έβαλαν τα δυνατά τους -στην κυριολεξία τον καλύτερο εαυτό τους- για να πετύχει. Όμως καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας, εκτιμούν, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, ακριβώς για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, σε βαθμό που να μιλάμε για εγρήγορση και ύψιστη ασφάλεια

Οι ίδιοι οι καθηγητές, εκτιμούν στο on Med ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον ιό Έμπολα, θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, αναφέρουν επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικάμ ε τον ιό, είναι οι ελλειπείς έλεγχοι που υπάρχουν στις χώρες της Αφρικής και ειδικότερα στις πύλες εισόδου και που ουσιαστικά, αφήνουν τον ιό να διαρρεύσει από τα σύνορα.

Αναφορικά με τις θερμικές κάμερες (οι οποίες μπορούν να μετρήσουν τον πυρετό στο σώμα), οι ίδιοι σχολιάζουν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να τοποθετηθούν, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί, ότι έχουν μεγάλη επιστημονική βαρύτητα.

Οι εργαζόμενοι πάντως στο Αμαλία Φλέμιγκ επιμένουν ότι θα απαιτηθούν γιατροί και νοσηλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του κράτους, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, αφού εδώ και ένα χρόνο το νοσηλευτήριο έχει μειώσει το δυναμικό του, με αφορμή την διασύνδεσή του με το Σισμανόγλειο. Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, διαβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή 30 υγειονομικοί - οι οποίοι προσλαμβάνονται άμεσα- στις πύλες εισόδου αρκούν.

Διαβάστε ακόμη:

Διοικητές ΕΣΥ και ΥΠΕ ενημερώνονται σήμερα για τον Έμπολα

Δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από Έμπολα σε χάρτη

Ο Βορίδης ζητά ενίσχυση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved