Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών: Σχεδόν 7.300 Έλληνες γιατροί μετανάστευσαν
Το αβέβαιο μέλλον του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα της υγείας, εξωθούν τους νέους αλλά και κάποιους από τους παλιότερους γιατρούς στο εξωτερικό.
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, οι μεγάλες μειώσεις των μισθών, οι απλήρωτες εφημερίες, οι κακές συνθήκες εργασίας, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, και ο «κακοπληρωτής» ΕΟΠΥΥ διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εχθρικό επαγγελματικό περιβάλλον για τους νέους γιατρούς.
Αποτέλεσμα, πολλοί να παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας σε χώρες του εξωτερικού, με ιδιαίτερη προτίμηση τη Γερμανία.
Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι γιατροί του Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών, τα τελευταία 6 χρόνια, σχεδόν 7. 340 γιατροί κατέφυγαν στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από τους μισούς γιατρούς που μεταναστεύουν είναι ειδικευμένοι.
Την ανάγκη ύπαρξης Υγειονομικού Χάρτη υπογράμμισε ο Π. Ψυχάρης, πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) Αττικής.
«Βασική αρχή είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παράλληλα η πρόσβαση όλων το κατοίκων στο ΕΣΥ», τόνισε.
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, οι οποίοι υποβάλλονται στην απίστευτη ταλαιπωρία να αναζητούν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο τα φάρμακα τους.
Την ίδια ώρα, τα καθηλωμένα τιμολόγια επί δεκαετίες και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις οδηγούν στην εξαθλίωση και τους εργαστηριακούς γιατρούς, με στόχο, όπως τόνισαν, να επιβιώσουν μόνο μεγάλοι όμιλοι.