Αλτσχάιμερ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την νόσο που κοστίζει 3 δισ ευρώ στην Ελλάδα
Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων της υγείας και των οργανώσεων για τη νόσο, η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η χώρα μας θα αποκτήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο, και κάλεσε τους φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, διοργάνωσαν, σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών του Υπουργείου Υγείας, Ημερίδα, με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ».
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μίλησαν γιατροί και επαγγελματίες Υγείας, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων ασθενών, με ενδιαφέρον για το μείζον θέμα της άνοιας.
Τις ανακοινώσεις πραγματοποίησε η Υφυπουργός Υγείας, κατά την διάρκεια Ημερίδας στο υπουργείο Υγείας, με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ».
Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, επεσήμανε πως η εν λόγω δράση επιβεβαιώνει το αμείωτο ενδιαφέρον του Υπουργείου για την ασθένεια της άνοιας.
«Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων της υγείας και των οργανώσεων για τη νόσο, αποκτά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο».
Η Υφυπουργός τόνισε επίσης, τη σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως στη χώρα μας, το 90% των ασθενών μένουν στα σπίτια τους και φροντίζονται από κάποιο μέλος της οικογένειας. Η Κατερίνα Παπακώστα, καταλήγοντας, κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τους βασικούς άξονες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια, ώστε να γίνει η απαραίτητη ''όσμωση'' απόψεων.
Οι εισηγητές παρουσίασαν τους άξονες δράσης του Εθνικού Σχεδίου. Ειδικότερα, καθηγητής Νευρολογίας, Νίκος Σκαρμέας, αναφέρθηκε στην έρευνα και την εκπαίδευση, σχετικά με την άνοια, οι Παρασκευή Σακκά, Αντώνης Πολίτης και Θεοφάνης Βορβολάκος παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τις δομές και υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας (κέντρα ημερήσιας φροντίδας, ιατρεία μνήμης, στεγαστικές δομές). Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, αναφέρθηκε για τις οικονομικές διαστάσεις της άνοιας στα συστήματα ασφάλισης, αλλά και στα νοικοκυριά. Τέλος ο νομικός και επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής Παναγιώτης Βιδάλης, κατά την εισήγηση του, πρότεινε αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η άνοια, με κύρια μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, σήμερα αλλά πολύ περισσότερο στο μέλλον.
Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer's Disease International, υπάρχουν στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. €.
Τα προηγμένα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και των συνεπειών της. Στην πρόσφατη σύνοδο των G8 στο Λονδίνο (Δεκέμβριος 2013), συνυπογράφηκε η δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της άνοιας και καταγράφηκαν παροτρύνσεις για όλες τις χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε «Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια- Νόσο Alzheimer» , η οποία πρόσφατα παρέδωσε τις προτάσεις της για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα.
Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Νόσο Alzheimer είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια εκπονήθηκε από την Ομάδα Εργασίας, η οποία απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:
Παρασκευή Σακκά, MD, PHD, Νευρολόγος – Ψυχίατρος- Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης - Νοσοκομείο Υγεία, πρόεδρος της ομάδας εργασίας
Αντώνης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο John's Hopkins Medical School, Division of Geriatric Psychiatry and Neuropsychiatry, μέλος
Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μέλος
Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέλος
Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέλος
Παναγιώτης Βιδάλης, Νομικός -Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής, μέλος
Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ανοϊκού ασθενούς, μέλος
Θεοφάνης Βορβολάκος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος
Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μέλος
Παναγιώτα Μακροδημήτρη, Υπάλληλος στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, γραμματέας
Διαβάστε ακόμη:
Η παχυσαρκία στην ηλικία των 30 αυξάνει την πιθανότητα άνοιας