Υποχρεωτικό το αγροτικό και προϋπόθεση, πριν την ειδικότητα
Προϋπόθεση για την λήψη της ειδικότητας, θα αποτελεί η θητεία όλων των γιατρών στην ύπαιθρο (το λεγόμενο αγροτικό όπως είναι πιο γνωστό). Την σχετική ρύθμιση, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Γρηγοράκου αναφέρουν, ότι το αγροτικό επανέρχεται δριμύτερο για όλους τους 1.000 περίπου αποφοίτους της Ιατρικής κάθε χρόνο, μία θητεία, η οποία είχε καταργηθεί παλαιότερα. Με τον τρόπο αυτό, τα νησιά αλλά και απομακρυσμένες περιοχές,- τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με ελλείψεις προσωπικού- θα μπορέσουν να στελεχωθούν και τουλάχιστον οι κάτοικοι θα νοιώθουν ασφαλείς καθώς δεν θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν σε κοντινά μεγαλύτερα νησιά, ή να έρχονται στην Αθήνα ακόμη και για απλά ιατρικά περιστατικά. Να σημειωθεί, ότι τα περιφεριακά ιατρεία της χώρας, ανέρχονται σε 1.500.
Όπως αναφέρει το Έθνος, το 1997, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας υπαίθρου και οι θέσεις καλύπτονταν από επιμελητές Β΄, οι οποίοι υπηρετούσαν με θητεία. Με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκαν τα προβλήματα στελέχωσης των μονάδων και στο τέλος του 2013 ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας κατέστησε υποχρεωτικό το "αγροτικό", προκειμένου ένας γιατρός να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός, ότι πολλοί από τους γιατρούς, φτάνουν σε ηλικίες 40 ετών και πάνω και δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη θητεία τους στην περιφέρεια.
Να σημειωθεί, ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, εξαιρέθηκαν από το "αγροτικό" οι γιατροί που εισήχθησαν στης Ιατρικές Σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 1998 – 1999.
Διαβάστε ακόμη:
«Μπαλάκι» οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ μεταξύ Βορίδη και Γρηγοράκου