Η Κομισιόν αναζητά πιο έξυπνα και ανακυκλώσιμα πλαστικά για όλη την ΕΕ
Ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά στη μείωση των πλαστικών στην ΕΕ έως το 2030, το οποίο παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος αποσκοπεί και στη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας. Μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η στρατηγική για τη μείωση των πλαστικών που παρουσίασε η Κομισιόν προτείνει να καταρτιστούν νέοι κανόνες για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσής τους. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σε ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μετά τη σημαντική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, η νέα στρατηγική τής ΕΕ στρέφεται τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Προτείνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα «βιοαποδομήσιμα» και τα «λιπασματοποιήσιμα» πλαστικά υλικά, καθώς και νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξει τόσο τεχνική, όσο και οικονομική στήριξη των εθνικών Αρχών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τα πλαστικά – Οι επιπτώσεις στο έμβρυο
Οι καταστροφικές συνέπειες της πλαστικής σακούλας στη θάλασσα