Όταν η καινοτομία συναντά στην πράξη την επιχειρηματικότητα
Η σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα γίνεται για ακόμη μία φορά πράξη, μέσα από το 2ο "Disrupt, Startup, ScaleUP" και την κατεύθυνση "Innovation and Entrepreneurship" του International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, στo πλαίσιo της κορυφαίας διοργάνωσης για την επιχειρηματικότητα, Disrupt Startup ScaleUP, με κεντρικό σύνθημα "Οι ιδέες δεν έχουν όρια" που πραγματοποιήθηκε στις 15 & 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα workshop αφιερωμένο στην πρωτοποριακή κατεύθυνση "Innovation and Entrepreneurship" του International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ακόλουθη δήλωση του πρόεδρου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, Jonathan Ortmans που άνοιξε το συνέδριο έδωσε ξεκάθαρη εικόνα του πνεύματος του διημέρου «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι μόνο η επιχειρηματικότητα και οι ιδέες βγάζουν από την ύφεση. Το οικοσύστημα των startups εξελίσσεται στην Ελλάδα με την υπόσχεση να φέρει μια οικονομική ανανέωση σε όλη την χώρα».
Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση του συνιδρυτή των IDGC και διοργανωτή της εκδήλωσης Disrupt Startup ScaleUP, Μιχάλη Στάγκου που δήλωσε ότι «Εμπνεύσαμε 2000 ανθρώπους που ήρθαν, δώσαμε δύναμη και ελπίδα σε 300 startupper και βοηθήσαμε να ακουστεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προοπτικής ανάπτυξης και θετικής ενέργειας». Ενώ για την κατεύθυνση "Innovation and Entrepreneurship" του International MBA, πρωτοβουλία των ΙDGC και της φαρμακευτικής εταιρείας MSD δήλωσε πως «Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μαθήματα, εργαλεία και ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που καλούνται να σπάσουν φράγματα - πρωτίστως αυτό της ανεργίας που υπερβαίνει το 50% στις νέες ηλικίες - ζητήματα κλειδί για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση».
Σε αυτή τη λογική και σε πλήρη ταύτιση με το πνεύμα του Disrupt Startup ScaleUP παρουσιάστηκε το workshop "Disrupting Traditional MBAs – i-MBA major in Entrepreneurship and Innovation, the Scholarship Scheme" με αντικείμενο την αναβαθμισμένη κατεύθυνση του International MBA, που σκοπό έχει να ενισχύσει τους σπουδαστές με τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Το πρόγραμμα αυτό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε πράξη και λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Industry Disruptors – Game Changers και της φαρμακευτικής εταιρείας MSD.
Συγκεκριμένα, το International ΜΒΑ προσφέρει εξειδικευμένη κατεύθυνση που απευθύνεται σε υποψηφίους με καινοτόμες ιδέες και όραμα να επιχειρήσουν. Η κατεύθυνση έχει στόχο τη θεωρητική, αλλά και τεχνική κατάρτιση των υποψηφίων με όλες τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να μετατρέψουν το προϊόν της έρευνας τους ή την επιχειρηματική τους ιδέα σε μία επιτυχημένη επιχείρηση.
«Με δεδομένο ότι η καινοτομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα υψηλής ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας, είναι καθήκον μας και χαρά μας να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τέτοιες δράσεις. Σχετική νέα δράση που θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί η συνεργασία με το νεοϊδρυθέν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Athens Center for Entrepreneurship & innovation – ACEin», δήλωσε ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσίασε το workshop με τη συμμετοχή του Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκη, Associate Director, Policy & Communications της MSD.
Όπως δήλωσε ο τελευταίος, «Η MSD που δραστηριοποιείται με γνώμονα την καινοτομία, αποτελεί την πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που επενδύει στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μεταπτυχιακού προγράμματος αναγνωρίζοντας ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη. Έτσι και φέτος, για δεύτερη χρονιά, προχώρησε στη χορήγηση επιπλέον υποτροφιών ενισχύοντας σταθερά την ελληνική κοινωνία και πιστεύοντας στην αντιστροφή του υπάρχοντος κλίματος».
Στο workshop αυτό συμμετείχαν επίσης περσινοί και φετινοί υπότροφοι που έδωσαν την προσωπική τους οπτική για τις παροχές του προγράμματος δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και μετά από δύο μόλις μήνες φοίτησης, είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν άμεσα στο project τους αυτά τα οποία διδάσκονται στο πρόγραμμα και αναφέρθηκαν στη συμβολή της υποτροφίας στην προσωπική τους εξέλιξη, αλλά και στην εξέλιξή τους σε νέους επιχειρηματίες. Ειδικά όσον αφορά την πορεία των 2 περσινών υποτρόφων, αν και όταν έλαβαν την υποτροφία είχαν απλά την επιχειρηματική ιδέα, ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στην ίδρυση της επιχείρησής τους. Μεταξύ άλλων, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο business plan, έχουν διαμορφώσει στρατηγική διανομής και πώλησης των προϊόντων τους και έχουν καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση.
Οι υπότροφοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση και επιγραμματικά τα projects τους είναι τα εξής:
1) Γούλιαρης Κωνσταντίνος – Biocidetech: Έχει σκοπό τον εντοπισμό, την απομόνωση και μορφοποίηση φυσικών ενεργών βιοκτόνων προς διάθεση στην αγορά για καθημερινή χρήση στα νοικοκυριά. (έτος φοίτησης 2014-5)
2) Ψύλλας Δημήτριος – Digital Doll or DigiDoll: Κατασκευή αποτελούμενη από 4 15''HD ψηφιακές κορνίζες για χρήση σε βιτρίνες καταστημάτων και σκοπό να προσφέρουν ένα προνομιακό μέσο διαφήμισης (έτος φοίτησης 2014-5)
3) Λέων Γαβαλάς – Athens Popcorn: Start-up με αντικείμενο την παραγωγή και τη διάθεση ποικιλίας γλυκού και αλμυρού popcorn.(έτος φοίτησης 2013-4)
4) Αλέξανδρος Χριστόπουλος – Human Electric: Ο ρουχισμός μετατρέπεται σε μέσο επικοινωνίας με εφαρμογή απλών αυτοματισμών σε καθιερωμένες συσκευές. Πρώτη ολοκληρωμένη ιδέα: ένα τζάκετ για ποδηλάτες που αυξάνει την ασφάλεια (μέσα από ενεργή σήμανση), που βοηθά στον προσανατολισμό (μέσα από τη χρήση GPS) και επιτρέπει την επικοινωνία και τη διάδραση με άλλους χρήστες.(έτος φοίτησης 2013-4)
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε για ακόμα μια φορά τη σημασία της συνεργασίας του MBA International με την MSD και την ID-GC με στόχο την ανάπτυξη και την εδραίωση κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην ελληνική κοινωνία,
Σχετικά με το Disrupt Startup ScaleUP
Η Μεγαλύτερη Εκδήλωση Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Ξεκινά από Ελλάδα
Οι Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC) διοργανώσαν το Disrupt Startup ScaleUP, κορυφαία διοργάνωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ανοίγοντας από την Αθήνα την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας! Για δύο ημέρες, στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών το Disrupt, γιορτή της επιχειρηματικότητας, πρόσφερε ένα πλούσιο πρόγραμμα, με παρουσιάσεις, ζωντανούς διαγωνισμούς, παράλληλα workshops, ομιλίες, συζητήσεις πάνελ, καθώς και ένα πλούσιο ψυχαγωγικό κομμάτι σε ένα δυναμικό, δημιουργικό κοινό, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα.
Startups από την Ελλάδα και 30 ακόμα χώρες, διεθνείς ομιλητές, καταξιωμένοι μέντορες, επενδυτές, funds και angel investors, φοιτητές, εθελοντές και ευρύ κοινό, συναντήθηκαν για να συνομιλήσουν, να παρουσιάσουν, να δικτυωθούν, να δοκιμάσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, να συμμετέχουν σε ζωντανούς διαγωνισμούς, να "pitch-άρουν" την ιδέα τους και γιορτάσουν μαζί τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους πορείας.
Στο Επίκεντρο του Παγκόσμιου Ενδιαφέροντος
Tο Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιήθηκε φέτος για 2η χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διατομεακή εκδήλωση του είδους της. Έχει ήδη λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θεατές σε live stream hits, ενώ πρόσφατα η διοργάνωση παρουσιάστηκε σε ειδική έκδοση των Financial Times. Φέτος, η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (GEW) ξεκίνησε από την εκδήλωσή και μεταδόθηκε ζωντανά σε 150 χώρες!
Το διήμερο διοργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Industry Disruptors – Game Changers (ID–GC). Αν θέλετε να στηρίξετε τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα για τις startup, μπορείτε να ενισχύσετε εδώ - https://www.indiegogo.com/projects/disrupt-startup-scaleup-2014."
Λίγα λόγια για τους Industry Disruptors – Game Changers:
Οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), αποτελούν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.
Δίνεται έμφαση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέα, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδιαίτερα οι καθαρές μορφές ενέργειας, η δημιουργική οικονομία και η υγεία, ενώ ως οριζόντια προτεραιότητα έχει τεθεί η καινοτομία και οι τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής (ICT). Mέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, oι ID-GC προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να ωριμάσουν την ιδέα τους μέσα από δικτύωση, διαγωνισμούς, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, mentorship και στρατηγικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες μίας start-up επιχείρησης.
Διαβάστε ακόμη:
Αυτοί είναι οι νικητές του 2ου διαγωνισμού ΣΦΕΕ - Innovation Project 2.