ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δύο ενέσεις τον χρόνο προστατεύουν κατά 96% από τη μόλυνση

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και για το 2024, το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «Take the rights path» – Ακολούθησε τον σωστό δρόμο: των δικαιωμάτων. 

Με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο και τις κοινότητες να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο τερματισμός του AIDS έως το 2030.

Η αποδοχή, ο σεβασμός και η φροντίδα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση από τον HIV.

AIDS έχει κάποιος όταν εκδηλώνει κάποια ασθένεια λόγω της λοίμωξης από τον HIV.

Ο HIV επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να υποδεικνύουν λοίμωξη από τον HIV. Η εξέταση είναι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη.

Ο HIV δεν μεταδίδεται με το στοματικό σεξ, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο σημείο εισόδου που να επιτρέπει στον ιό να περάσει στο αίμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το AIDS δεν μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός HIV βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας από τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι η χρήση προφυλακτικού.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία ενάντια στον HIV, ωστόσο η αντιρετροϊκή αγωγή επιτρέπει σε ένα οροθετικό άτομο να έχει μια μακρά και υγιή ζωή.

Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση-διαχείριση του HIV και η επιστημονική γνώση για τον HIV και το AIDS έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Τα άτομα των οποίων οι σύντροφοι έχουν HIV, πρέπει να θυμούνται να παίρνουν αντιρετροϊκά χάπια κάθε μέρα, αλλιώς κινδυνεύουν να μολυνθούν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να αποφύγουν αυτή την καθημερινή ταλαιπωρία: ένα ενέσιμο φάρμακο που οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο δύο φορές το χρόνο.

Επιπλέον, το νέο φάρμακο λειτουργεί ακόμη καλύτερα από τα διαθέσιμα χάπια, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.

Μια ένεση λενακαπαβίρης που χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 96%, γεγονός που είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από την από του στόματος προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) με τη χρήση χαπιών, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Το να βλέπουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας -σχεδόν στο 100%- σε ένα ενέσιμο φάρμακο που οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν μόνο κάθε έξι μήνες, είναι απίστευτο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Colleen Kelley, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο, ιδίως για τους ανθρώπους που οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα φάρμακο από το στόμα και για εκείνους που ανήκουν σε πληθυσμούς που πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV», πρόσθεσε η ίδια.

Στη νέα κλινική δοκιμή, το 99% των ασθενών που έλαβαν ένεση λενακαπαβίρης δεν μολύνθηκαν από τον ιό HIV, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Καταγράφηκαν μόνο δύο λοιμώξεις μεταξύ 2.179 ατόμων που έλαβαν ένεση λενακαπαβίρης, σε σύγκριση με εννέα λοιμώξεις μεταξύ των 1.086 ατόμων που είχαν λάβει δισκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ήταν ευκολότερο για τους ανθρώπους να παραμένουν συνεπείς στις ενέσεις δύο φορές τον χρόνο από ό,τι να παίρνουν καθημερινά χάπι. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού κινδυνεύει εάν δεν λαμβάνεται με συνέπεια, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό που βλέπουμε με την πάροδο του χρόνου είναι ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που αρχίζουν να παίρνουν καθημερινά χάπια, σταματούν μέσα σε ένα χρόνο λόγω διαφόρων παραγόντων. Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ενέσιμου φαρμάκου που χρειάζεται μόνο δύο φορές ετησίως, είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή παραμένουν προσηλωμένοι στα καθημερινά, από του στόματος χάπια».

Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV, τείνουν επίσης να είναι άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα χάπια ή μπορεί να έχουν πρόβλημα να παίρνουν τα φάρμακά τους με συνέπεια, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Δεν προσεγγίζουμε όλους όσους πρέπει να προσεγγίσουμε με τις τρέχουσες παρεμβάσεις μας για την πρόληψη του HIV, όπως εκείνους που επηρεάζονται δυσανάλογα από τον HIV και τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Για τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να παίρνουν τα καθημερινά από του στόματος χάπια, οι ενέσιμοι παράγοντες μπορούν πραγματικά να δώσουν απίστευτη αποτελεσματικότητα και να αλλάξουν το παιχνίδι βοηθώντας τους να παραμείνουν αρνητικοί στον HIV».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το ενέσιμο φάρμακο, που κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία Sunlenca, τον Δεκέμβριο του 2022 ως θεραπεία για άτομα με HIV, για να βοηθήσει στον έλεγχο της λοίμωξής τους.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από άτομα χωρίς HIV για την πρόληψη της λοίμωξης, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα δεδομένα της δοκιμής έχουν υποβληθεί στον FDA και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο θα εγκριθεί για αυτή τη χρήση μέχρι το 2025.

«Τα αντιρετροϊκά μακράς δράσης προσφέρουν νέα ελπίδα για όσους δεν είναι σε θέση να λάβουν φάρμακα από το στόμα. Η πρόκληση είναι τώρα να αναπτύξουμε και να καταστήσουμε αυτά τα εργαλεία διαθέσιμα και προσβάσιμα με ισότιμο τρόπο - μόνο τότε θα δούμε τις νέες μολύνσεις από τον HIV να μειώνονται δραματικά σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved