ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντοχή στα αντιβιοτικά: Η βελτίωση εμβολίων μπορεί να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους

Η βελτίωση της χρήσης συγκεκριμένων εμβολίων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 106.000 θανάτους που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιβιοτικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν είναι ακόμη μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη τα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα εμβόλια θεωρούνται κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι κάνουν υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και τη γεωργία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο δύσκολα θεραπεύσιμα "υπερβακτήρια", τα οποία προκαλούν λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πάντα αποτελεσματικά τα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα 25 χρόνια και οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν πρόσφατα να περιορίσουν τον αριθμό των θανάτων κατά 10% έως το 2030.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η ευρεία ανάπτυξη εμβολίων που καταπολεμούν 24 βασικά παθογόνα, θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια χρήση αντιβιοτικών κατά 22%.

Η ενίσχυση των εμβολιασμών θα προστάτευε τους ανθρώπους από τις λοιμώξεις, ενώ θα μείωνε επίσης την ανάγκη για αντιβιοτικά δεύτερης και τρίτης γραμμής σε περίπτωση που αρρωστήσουν αργότερα.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε ο Δρ. Μάρτιν Φρίντε, επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας εμβολίων του ΠΟΥ.

Αλλά «δεν ήμασταν, μέχρι σήμερα, σε θέση να πούμε ποια εμβόλια και ποιος θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο αντίκτυπος», πρόσθεσε.

Τα οφέλη είναι επίσης οικονομικά, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να περικόψουν 861 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 772 εκατομμύρια ευρώ) από νοσοκομειακές δαπάνες και 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ) από απώλειες παραγωγικότητας ετησίως.

«Η θεραπεία των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων είναι απίστευτα δαπανηρή», δήλωσε ο Δρ. Mateusz Hasso-Agopsowicz, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και τεχνικός υπάλληλος στο τμήμα ανοσοποιήσεων του ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, εάν τα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης γίνουν διαθέσιμα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν άλλους 135.000 θανάτους ετησίως, καθώς και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε νοσοκομειακές δαπάνες και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ) σε απώλειες παραγωγικότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ειδικοί σε θέματα παγκόσμιας υγείας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα πιθανό εμβόλιο για τη φυματίωση, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 23% όλων των θανάτων που σχετίζονται με την μικροβιακή αντοχή και προλαμβάνονται με εμβόλια το 2019.

Το υπάρχον εμβόλιο κατά της φυματίωσης (εμβόλιο Bacille Calmette-Guérin ή BCG) χρησιμοποιείται ευρέως για τα μωρά, αλλά δεν παρέχει επαρκή προστασία κατά της φυματίωσης στους ενήλικες.

Ένα νέο εμβόλιο για τη φυματίωση, που χορηγείται στο 70% των μωρών παγκοσμίως, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει 118.000 θανάτους το 2019, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται έξι έως εννέα μήνες καθημερινής χρήσης αντιβιοτικών για τη θεραπεία της φυματίωσης.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συνέστησαν στις κυβερνήσεις να αναβαθμίσουν τα υφιστάμενα προγράμματα εμβολιασμού και να εργαστούν για την ανάπτυξη νέων εμβολίων για την καταπολέμηση των πιο επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών.

«Όχι μόνο μπορούμε να αποτρέψουμε τους θανάτους που οφείλονται στο παθογόνο, αλλά μπορούμε να αποτρέψουμε και τη χρήση αντιβιοτικών», δήλωσε ο Friede.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved