ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυοσκελετικές παθήσεις: Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη-κλειδί που ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη που εμποδίζει τη δραστηριότητα των κυττάρων που σχηματίζουν οστά (οστεοβλάστες), σταματώντας την ωρίμανσή τους στην πορεία τους προς τις περιοχές σχηματισμού των οστών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρα Amy Naylor και τον καθηγητή Roy Bicknell από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη CLEC14A, η οποία βρίσκεται στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται ενδοθηλιακά κύτταρα στα οστά, εμποδίζει τη λειτουργία των κυττάρων ανάπτυξης των οστών που ονομάζονται οστεοβλάστες.

Η δουλειά των ενδοθηλιακών κυττάρων κατά την ανάπτυξη των οστών είναι να μεταφέρουν τους ανώριμους οστεοβλάστες σε σημεία όπου απαιτείται νέο οστό. Όταν η πρωτεΐνη CLEC14A είναι παρούσα στο εξωτερικό του ενδοθηλιακού κυττάρου, οι οστεοβλάστες εμποδίζονται να ωριμάσουν στο σημείο που μπορούν να σχηματίσουν οστικό ιστό.

Οι ερευνητές έλαβαν οστεοβλαστικά κύτταρα από διαγονιδιακά ποντίκια που είτε είχαν εκτραφεί ώστε να παράγουν CLEC14A είτε όχι. Οι οστεοβλάστες χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια in vitro σε ένα διάλυμα επαγωγής και η ομάδα διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που ελήφθησαν από τα ποντίκια χωρίς πρωτεΐνη έφτασαν στην ωρίμανση μετά από τέσσερις ημέρες, ενώ εκείνα που με CLEC14A ωρίμασαν οκτώ ημέρες αργότερα.

Επιπλέον, στα δείγματα χωρίς CLEC14A παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ανοργανοποιημένου οστικού ιστού την 18η ημέρα της μελέτης.

Η Δρ. Amy Naylor, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Λοιμώξεων, Φλεγμονών και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Την τελευταία δεκαετία, ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων αιμοφόρων αγγείων εντοπίστηκε μέσα στα οστά. Αυτό το αιμοφόρο αγγείο ονομάζεται "τύπου Η" και είναι υπεύθυνο για την καθοδήγηση των οστεοβλαστών που σχηματίζουν οστά στα σημεία όπου απαιτείται η ανάπτυξη των οστών. Τώρα ανακαλύψαμε ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CLEC14A μπορεί να βρεθεί στην επιφάνεια των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων τύπου-H. Στα πειράματα που πραγματοποιήσαμε, όταν η πρωτεΐνη CLEC14A είναι παρούσα, οι οστεοβλάστες που καθοδηγούνταν στα ενδοθηλιακά κύτταρα παράγουν λιγότερο οστό. Αντίθετα, όταν αφαιρείται η πρωτεΐνη, παράγουν περισσότερο οστό. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων ελέγχουν τους οστεοβλάστες που σχηματίζουν οστό υπό φυσιολογικές, υγιείς συνθήκες, παρέχει μια οδό για την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς που έχουν ανεπαρκή οστικό σχηματισμό, για παράδειγμα σε ασθενείς με κατάγματα που δεν επουλώνονται, οστεοπόρωση ή με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους».

Η Lucy Donaldson, Διευθύντρια Έρευνας και Πληροφοριών Υγείας στο Versus Arthritis, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής οστικός σχηματισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα οστικής βλάβης στην οστεοπόρωση και την αυτοάνοση φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, πόνο και κόπωση, γεγονός που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να εργάζονται, του χρόνου που περνούν με την οικογένεια και τους φίλους τους και της ευημερίας τους. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν τελικά σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις. Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι πάσχοντες από αρθρίτιδα να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και παρεμβάσεις που θα τους επιτρέπουν να ζουν τη ζωή που επιλέγουν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Communications Biology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved