ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική Δράση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Ανησυχητικά στοιχεία δείχνει έρευνα στους γονείς

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα υγείας στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Η ανάγκη για άμεση δράση προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF παρουσίασε ειδική έρευνα κοινής γνώμης, που διεξήχθη από την εταιρεία MARC, σε γονείς παιδιών έως 17 ετών και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ορισμένα από τα ευρήματά της είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Για παράδειγμα, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Επίσης, μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους, με την πραγματικότητα βέβαια να είναι διαφορετική.

Ενημέρωση των γονέων για την παιδική παχυσαρκία

Η έρευνα ανέδειξε σημαντικά κενά στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την παιδική παχυσαρκία. Παρά τη γενική γνώση ότι το πρόβλημα είναι διαδεδομένο, μόλις το 34% των γονέων δηλώνει ότι διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για το θέμα, ενώ το 53% επιθυμεί περισσότερη ενημέρωση. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 13% δηλώνει πως δεν έχει σχεδόν καμία γνώση.

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η υποτίμηση του σωματικού βάρους των παιδιών από τους γονείς. Μόλις το 20,5% των γονέων πιστεύει ότι το παιδί τους έχει βάρος άνω του φυσιολογικού, ενώ οι δύο στους τρεις αξιολογούν το βάρος των παιδιών τους ως φυσιολογικό. Αυτό το φαινόμενο υποεκτίμησης είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόληψη και τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται ότι οι γονείς αγοριών στην εφηβεία (ιδιαίτερα μεταξύ 12 και 14 ετών) αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υπερβαρότητα των παιδιών τους, με το 33% να δηλώνει πως το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Αυτή η αυτογνωσία προσφέρει μια καλύτερη αφετηρία για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών

Οι γονείς αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών τους. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που επιθυμούν να δουν είναι η μείωση του χρόνου μπροστά στις οθόνες (38,7%), η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών (37,6%), η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (32,3%) και η εξασφάλιση περισσότερου ελεύθερου χρόνου (31,6%).

Οι γονείς παιδιών έως 11 ετών δίνουν έμφαση στη βελτίωση της διατροφής, ενώ οι γονείς εφήβων άνω των 12 ετών προκρίνουν τη μείωση της καθιστικής ζωής και του χρόνου χρήσης συσκευών, καθώς αυτή η ομάδα τείνει να περνάει περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των γονέων ζητά από την πολιτεία την αύξηση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία, τη μείωση των σχολικών υποχρεώσεων για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, την επιδοτούμενη πρόσβαση σε γυμναστήρια και αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, θεωρούν ότι καίριας σημασίας είναι η ενθάρρυνση των παιδιών για σωματική άσκηση από τους ίδιους, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών

Η έρευνα ανέδειξε σημαντικές αποκλίσεις από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες. Μόνο το 42% των παιδιών καταναλώνει φρούτα καθημερινά, ενώ μόλις το 33,3% τρώει λαχανικά σε ημερήσια βάση. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραματικά όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, με τους εφήβους 15-17 ετών να εμφανίζουν ποσοστά κατανάλωσης μόλις 30% και 28% αντίστοιχα.

Παράλληλα, παρατηρείται υψηλή κατανάλωση γλυκών, σφολιατοειδών και αναψυκτικών με ζάχαρη καθώς και χαμηλή κατανάλωση οσπρίων, ενώ το κρέας καταναλώνεται πιο συχνά από το συνιστώμενο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 15% των γονέων παραγγέλνει φαγητό για το παιδί τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Η κατανάλωση πρωινού αποτελεί βασική συνήθεια για τα περισσότερα παιδιά, με το 74% να δηλώνει ότι τρώει καθημερινά πρωινό. Ωστόσο, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα, με την έλλειψη χρόνου πριν το σχολείο να αποτελεί τον κυριότερο λόγο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, όπου μόλις το 55,4% τρώει πρωινό καθημερινά.

Όσον αφορά στο δεκατιανό, η πλειοψηφία των γονέων φροντίζει να το προετοιμάσει στο σπίτι πριν φύγει το παιδί για το σχολείο, ενώ περίπου το 13,5% των παιδιών το αγοράζει από το σχολικό κυλικείο. Η συνήθεια αυτή μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου τα παιδιά τείνουν να μην τρώνε καθόλου δεκατιανό ή να το αγοράζουν εκτός σπιτιού.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν συνολικά για την Εθνική Δράση στο https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr. Σύντομα μέσω μιας νέας εφαρμογής, γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης και των κινήτρων για σωματική άσκηση των παιδιών.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved