ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης τύπου 1: 25χρονη θεραπεύτηκε με βλαστοκύτταρα

Ομάδα ερευνητών στην Κίνα θεράπευσε μια γυναίκα ασθενή με διαβήτη τύπου 1 με ένεση βλαστοκυττάρων.

Οι ερευνητές πήραν κύτταρα από την 25χρονη ασθενή, τα επανέφεραν σε πολυδύναμη κατάσταση, τα προγραμμάτισαν ώστε να μετατραπούν σε βήτα-κύτταρα του παγκρέατος και στη συνέχεια της τα χορήγησαν με μορφή ένεσης.

Την τελευταία δεκαετία, η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα έχει προχωρήσει ραγδαία. Οι επιστήμονες τα έχουν προγραμματίσει ώστε να γίνονται οργανοειδή, όργανα και βιολογικοί ιστοί, ενώ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων όπως οι μυϊκές βλάβες και η δρεπανοκυτταρική νόσος.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές τα χρησιμοποίησαν για να αντικαταστήσουν τα κύτταρα του παγκρέατος που καταστράφηκαν λόγω λανθασμένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί διαβήτης τύπου 1.

Σε 75 ημέρες από την έγχυση των κυττάρων, η νεαρή γυναίκα δεν χρειαζόταν καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Τον 4ο μήνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν φυσιολογικά σε περισσότερο από το 96% των μετρήσεων. Άρχισε επίσης να μειώνεται αισθητά η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη της (HbA1c), δείκτης αυξομειώσεων του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Από τον πέμπτο μήνα και μετά, η ασθενής είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης σε πάνω από το 98% των μετρήσεων. Στον έναν χρόνο, η νεαρή γυναίκα ζει χωρίς ανάγκη συμπληρωματικής ινσουλίνης και χωρίς προβλήματα.

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται (διαφοροποιούνται) σε κάθε είδους κυττάρων του σώματός μας (π.χ. σε νευρικά, οσφρητικά, παγκρεατικά κ.λπ.). Οι επιστήμονες έχουν βρει εδώ και δεκαετίες τρόπο να τα καλλιεργούν στο εργαστήριο, δημιουργώντας πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πήραν κύτταρα από τρεις ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη τα οποία μετέτρεψαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.

Στη συνέχεια τα εξέθεσαν σε χημικές ουσίες και τα μετέτρεψαν σε τρισδιάστατα νησίδια του παγκρέατος.

Τον Ιούνιο του 2023, σε μία επέμβαση που διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, τοποθέτησαν τα νησίδια στους κοιλιακούς μυς της 25χρονης.

Αυτή είναι μία νέα θέση για μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος. Έως τώρα, εγχέονταν στο ήπαρ, αλλά εκεί δεν μπορούσαν οι επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξή τους. Τοποθετώντας τα όμως στους μυς της κοιλιάς, μπορούν να τα παρακολουθούν με μαγνητική τομογραφία και αν χρειαστεί να τα αφαιρέσουν.

Όπως εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Δρ. Deng Hongkui, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, τα αποτελέσματα από τους δύο άλλους ασθενείς είναι επίσης «θετικά».

Εκείνοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα μετά την 25χρονη και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν τον Νοέμβριο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved