Μαστογραφία: Η τεχνητή νοημοσύνη τη «διαβάζει» καλύτερα από τους γιατρούς
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βελτιώσει τις αξιολογήσεις των μαστογραφιών από τους γιατρούς, ανιχνεύοντας με ακρίβεια ακόμη και τους μικρότερους καρκίνους του μαστού με λιγότερες ψευδώς θετικές ενδείξεις, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.
Η μαστογραφία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε σημαντικά περισσότερους καρκίνους του μαστού, με χαμηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, σε σχέση με τους γιατρούς που αξιολογούσαν μόνοι τους τις μαστογραφίες, ανέφεραν οι ερευνητές.
Σχεδόν 21% λιγότερες γυναίκες χρειάστηκε να επανέλθουν για μαστογραφία όταν η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τους γιατρούς να αναλύσουν τις απεικονίσεις του μαστού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την απόδοση του ελέγχου», δήλωσε ο ερευνητής Andreas Lauritzen, μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές έβαλαν ακτινολόγους να διαβάσουν τις μαστογραφίες σχεδόν 61.000 γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών, στη Δανία, οι οποίες υποβλήθηκαν σε έλεγχο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, πριν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει διαθέσιμη για το σκοπό αυτό.
Στη συνέχεια, μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022, η ομάδα έβαλε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να πραγματοποιήσει την πρώτη ανάλυση των εξετάσεων μαστού για περισσότερες από 58.000 γυναίκες. Οι μαστογραφίες που θεωρήθηκαν φυσιολογικές από την Τεχνητή Νοημοσύνη, υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε μια δεύτερη εξέταση από ακτινολόγους, για να επιβεβαιωθεί η ανάλυση του προγράμματος.
Ο έλεγχος που υποβοηθήθηκε από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εντόπισε περισσότερους καρκίνους του μαστού (0,8% έναντι 0,7%) και είχε χαμηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (1,6% έναντι 2,4%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Η θετική προγνωστική αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης -οι πιθανότητες μια γυναίκα να έχει καρκίνο του μαστού μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα- ήταν επίσης υψηλότερη, 34% έναντι 23%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε επίσης τους γιατρούς να βρουν περισσότερους όγκους μεγέθους 1 εκατοστού ή μικρότερου, 45% έναντι 37%.
Η βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μείωσε επίσης τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων κατά την ανάγνωση κατά περισσότερο από 33%, γεγονός που είναι σημαντικό για την ευρεία διαθεσιμότητα των μαστογραφιών, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Ο πληθυσμιακός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, αλλά δημιουργεί σημαντικό φόρτο εργασίας στους ακτινολόγους που πρέπει να διαβάσουν μεγάλο αριθμό μαστογραφιών, η πλειονότητα των οποίων δεν δικαιολογεί ανάκληση της ασθενούς», δήλωσε ο Lauritzen.
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αξιολογηθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των γυναικών, καθώς και για να γίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη ακόμη πιο ακριβής για μεμονωμένες γυναίκες.
«Οι ακτινολόγοι έχουν συνήθως πρόσβαση στις προηγούμενες μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών, αλλά το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχει», δήλωσε ο Lauritzen. «Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα θέλαμε να εργαστούμε στο μέλλον».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Radiology.