ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2024: Κλείνουμε το κενό φροντίδας

Bigstock

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θεσπίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2000 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής κατά του Καρκίνου για τη Νέα Χιλιετία, που έγινε στο Παρίσι.

Η Χάρτα του Παρισιού στοχεύει στην προώθηση της έρευνας, στην πρόληψη του καρκίνου, στη βελτίωση των υπηρεσιών στους ασθενείς, στην ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για να σημειώσει πρόοδο κατά του καρκίνου και περιλαμβάνει την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αναγνωρίζουμε τη δύναμη της συνεργασίας.

Γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά, μεγάλη ή μικρή, και ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πραγματική πρόοδο στην μείωση του παγκοσμίου αντικτύπου του καρκίνου.

Αυτήν την 4η Φεβρουαρίου, οι μεγαλύτεροι φορείς υγείας απ' όλον τον κόσμο σας καλούν, όποιος και αν είστε, να παίξετε τον ρόλο σας στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς καρκίνο.

Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, τι θα κάνετε για να κλείσετε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου;

Μια 3ετής καμπάνια με στόχο να κλείσει η ψαλίδα στο κενό φροντίδας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι περισσότερο από μία ακόμα ημέρα στο ημερολόγιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τριετής καμπάνια, που ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώνεται φέτος, έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει την αλλαγή και να κινητοποιήσει τη δράση πολύ μετά την καθαυτή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Μια πολυετής καμπάνια σημαίνει περισσότερη έκθεση και αφοσίωση, περισσότερες ευκαιρίες για την οικοδόμηση παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και, τελικά, μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μαζί, μπορούμε να κλείσουμε το χάσμα φροντίδας στη φροντίδα του καρκίνου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2024: Κλείνοντας το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου

Ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα των βασικών υπηρεσιών υγείας. Όσον αφορά τον καρκίνο, πολλοί στερούνται τη βασική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή προόδου με εστίαση στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

  • Αυτό είναι το κενό φροντίδας και κοστίζει ζωές. Οι άνθρωποι που αναζητούν φροντίδα για τον καρκίνο συναντούν εμπόδια σε κάθε βήμα. Το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα. Οι πιο μειονεκτούσες ομάδες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν αυξημένη έκθεση σε μια σειρά από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός, η ανθυγιεινή διατροφή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου (π.χ. ρύπανση).
  • Το κενό φροντίδας επηρεάζει τους πάντες. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν σας επηρεάζει προσωπικά, αλλά πιθανότατα επηρεάζει κάποιον που γνωρίζετε. Αν και είναι πιο έντονο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι χώρες με καλούς πόρους παρουσιάζουν επίσης δραματικές ανισότητες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το κενό φροντίδας για τον καρκίνο επηρεάζει εσάς ή κάποιους ανθρώπους στην κοινότητά σας.
  • Μαζί μπορούμε να κλείσουμε αυτό το κενό. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι το ποιος είσαι και πού ζεις μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου από καρκίνο. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε.

Πηγή: worldcancerday.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved