ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγή τοπίου Υγείας: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα

Συνένωση δυνάμεων για τη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής συμμαχίας «Ανάσα Ζωής», ζητώντας τη συμβολή της Πολιτείας.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με 3 επιστημονικές Εταιρείες (Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων, Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας) και 55 εξειδικευμένους επιστήμονες, δημιούργησε και δημοσιοποίησε τις τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το σημαντικό αυτό βήμα είναι αποτέλεσμα των δεσμεύσεων της Χάρτας, του εγγράφου ηθικής δέσμευσης της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» που στηρίζει για 3η χρονιά η Johnson & Johnson.

Μέσα από την εφαρμογή του ΠΕΚΠ αλλάζει πλέον ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας καθώς καλούνται να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν καταλλήλως ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα άτομα υψηλού κινδύνου και να τα παραπέμπουν σε προληπτικό έλεγχο.

Ο ρόλος της Πολιτείας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καλεί την Πολιτεία να συμβάλει στην εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Βασικός στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στην προληπτική εξέταση η οποία μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την ενεργή εμπλοκή των φορέων και την εφαρμογή του ΠΕΚΠ, γίνεται ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα οφέλη της Αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας

Με την εφαρμογή του ΠΕΚΠ και συγκεκριμένα της αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας, ενισχύεται η πρώιμη διάγνωση ασθενών του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα, ακόμα και έως 20%. Έτσι, αναμένεται να μειωθεί το συνολικό κοινωνικο-οικονομικό κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του αλλά και συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ποιοι συνιστάται να προχωρούν στον έλεγχο;

  • Άτομα ηλικίας 50-80 ετών
  • Νυν ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα εντός δεκαπενταετίας
  • Άτομα που κάπνιζαν ή συνεχίζουν να καπνίζουν 1 πακέτο τσιγάρα για περισσότερο από 20 έτη

Η σημασία της διακοπής καπνίσματος

Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία όπως για παράδειγμα ότι σε 1 έτος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, 10 χρόνια μετά τη διακοπή. Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια ζητώντας την κατάλληλη βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό τους, και να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τις κατάλληλες μεθόδους, όπως προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως τσίχλες, στοματικό σπρέι, έμπλαστρο και πιπάκι, δίνοντας τη δυνατότητα στον καπνιστή να διαλέξει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Πλέον, υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος, αρκεί να ενημερωθεί κανείς για αυτές. Ένας ειδικός μπορεί όχι μόνο να ενημερώσει για τα πρώτα βήματα αλλά και να καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος με την κατάλληλη υποστηρικτική θεραπεία. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και από σχετικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος καθώς και στα φαρμακεία, τα οποία πλέον παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος.

Περισσότερα για την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» εδώ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved