Η συμβολή του τραγουδιού στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό
Το τραγούδι μπορεί να βοηθήσει όσους υπέστησαν εγκεφαλικό να ανακτήσουν την ικανότητα επικοινωνίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περίπου το 40% των επιζώντων από εγκεφαλικό έχουν αφασία, δηλαδή δυσκολία να εκφέρουν ή να κατανοήσουν τον προφορικό ή γραπτό λόγο.
Αυτή η αδυναμία είναι παρούσα στους περίπου μισούς ασθενείς ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους και οδηγώντας τους σε κοινωνική απομόνωση.
Ερευνητές στη Φινλανδία μελέτησαν ένα πρόγραμμα ομαδικής αποκατάστασης βασισμένο στο τραγούδι.
«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε μια ποικιλία στοιχείων σχετικών με το τραγούδι, όπως είναι το τραγούδι σε χορωδία, η θεραπεία μελωδικού τονισμού και η εκπαίδευση τραγουδιού με τη βοήθεια tablet», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Anni Pitkäniemi, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Η θεραπεία μελωδικού τονισμού περιλαμβάνει τη χρήση μελωδίας και ρυθμού για τη σταδιακή μετάβαση από το τραγούδι στην ομιλία. Έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο βαθμό στην αποκατάσταση της αφασίας.
Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι ήταν δυνατό να διατηρηθεί η ικανότητα του τραγουδιού ακόμη και σε σοβαρή αφασία, η χρήση του τραγουδιού - ειδικά της συμμετοχής σε χορωδία - δεν είχε μελετηθεί ευρέως στην αποκατάσταση της αφασίας.
Οι συνεδρίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή και εκπαιδευμένο μαέστρο χορωδίας.
H θεραπεία μέσω τραγουδιού συνήθως γίνεται μεμονωμένα, οι ερευνητές όμως πρότειναν ως τρόπο αποκατάστασης της αφασίας την ομαδική εκπαίδευση με βάση το τραγούδι.
«Εκτός από την εκπαίδευση στην παραγωγή λόγου, η ομαδική αποκατάσταση παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για υποστήριξη από ομοτίμους τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους», δήλωσε η συν-συγγραφέας Sini-Tuuli Siponkoski, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η επιβάρυνση που αντιμετώπισαν οι οικογενειακοί φροντιστές που συμμετείχαν στη μελέτη μειώθηκε σημαντικά.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη όπου οι φροντιστές συμμετείχαν στην αποκατάσταση και αξιολογήθηκε η ψυχολογική τους ευεξία», είπε η Siponkoski.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Communications.