ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας για τη αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού

Ένα δωμάτιο που είναι είτε πολύ ξηρό είτε πολύ υγρό μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του Covid-19 και να προκαλέσει περισσότερες νοσήσεις ή θάνατο, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Η διατήρηση μιας εσωτερικής σχετικής υγρασίας μεταξύ 40% και 60% σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων από Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι εσωτερικές συνθήκες που κινούνται εκτός αυτού του εύρους τιμών συνδέονται με χειρότερη έκβαση της ασθένειας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Υπάρχει δυνητικά μια προστατευτική επίδραση αυτής της ενδιάμεσης σχετικής υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Connor Verheyen, διδακτορικός φοιτητής στο Πρόγραμμα Harvard-MIT στο Τμήμα Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας, στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα με σχετική υγρασία μεταξύ 30% και 50%. Μια καμπίνα αεροπλάνου έχει υγρασία γύρω στο 20%.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η Covid-19 θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις εποχές, εξέταζαν όμως τη συμπεριφορά του ιού σε εξωτερικές συνθήκες.

Η ομάδα του MIT έλαβε ως δεδομένο ότι οι ερευνητές κινούνταν μέχρι τώρα προς λάθος κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο από το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι είναι επίσης αυτοί στις οποίες λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα για την Covid και τις μετεωρολογικές μετρήσεις από 121 χώρες.

Συγκέντρωσαν αριθμούς κρουσμάτων Covid και θανάτων από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020, πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια, και στη συνέχεια συνέκριναν κάθε ημέρα δεδομένων με μια μέση εκτιμώμενη εσωτερική υγρασία εκείνη την ημέρα.

Για παράδειγμα, σκέφτηκαν ότι αν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έπεφταν κάτω από το τυπικό εύρος θερμοκρασιών που οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα (18,8 έως 25 βαθμούς Κελσίου), οι άνθρωποι θα ανέβαζαν την εσωτερική θερμοκρασία και θα προκαλούσαν πτώση της εσωτερικής υγρασίας.

Διαπίστωσαν ότι η σχετική υγρασία σε εσωτερικούς χώρους έτεινε να πέφτει κάτω από 40% κατά τις ψυχρότερες περιόδους, ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid-19 αυξήθηκαν σε αυτές τις περιόδους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια σταδιακή αύξηση της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στις τροπικές χώρες, η οποία αντικατοπτρίζεται στη σταδιακή αύξηση των θανάτων από Covid, καθώς η υγρασία ξεπέρασε το 60%.

Τα κρούσματα και οι θάνατοι COVID-19 έτειναν να αυξάνονται όταν η μέση εκτιμώμενη υγρασία σε εσωτερικούς χώρους μιας περιοχής ήταν χαμηλότερη από 40% ή μεγαλύτερη από 60%, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

«Σχεδόν σε όλες οι περιοχές καταγράφηκαν λιγότερες μολύνσεις και θάνατοι από Covid όταν η μέση εσωτερική υγρασία κυμαινόταν στο «ιδανικό σημείο» μεταξύ 40% και 60%, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η εσωτερική υγρασία μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στη μολυσματικότητα του Covid, αλλά οι μελέτες παρακολούθησης έχουν δείξει ότι τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο στα αναπνευστικά σταγονίδια είτε σε πολύ ξηρές είτε σε πολύ υγρές συνθήκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Royal Society Interface.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved