Οι εξωσχολικές δραστηριότητες κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Είτε πρόκειται για αθλήματα, μαθήματα μουσικής ή για συνάντηση με φίλους μετά το σχολείο, τα παιδιά αισθάνονται πιο χαρούμενα και υγιή συγκριτικά με το να είναι «κολλημένα» σε μια οθόνη.
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η ευημερία των παιδιών αυξάνεται όταν συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά μειώνεται όταν περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για 61.759 μαθητές σχολείων ηλικίας 4 έως 9 ετών, αξιολογώντας τον μέσο αριθμό εβδομαδιαίων συμμετοχών σε δραστηριότητες μετά το σχολείο (3-6 μ.μ.), με βάση παράγοντες όπως η ευημερία - ευτυχία, η λύπη, η ανησυχία, η δέσμευση, η επιμονή, η αισιοδοξία, η ρύθμιση των συναισθημάτων και η ικανοποίηση από τη ζωή.
Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση περίπου 4 ημέρες της σχολικής εβδομάδας και περνούσαν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περίπου 3 ημέρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Αυστραλίας, ένα στα επτά παιδιά (που ισοδυναμεί με περίπου 560.000 παιδιά) έχει κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Rosa Virgara, η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τα κρατούν μακριά από τις οθόνες.
«Το να βοηθάς τα παιδιά να αναπτύξουν μια καλή αίσθηση της προσωπικής ευημερίας είναι πρωταρχικής σημασίας στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον», τονίζει.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, που αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και κινδύνους, αλλά και για τους εφήβους που αντιμετωπίζουν μια σειρά από σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές. Η μελέτη μας υπογραμμίζει πώς ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την ευημερία των παιδιών, ενώ άλλες -ιδιαίτερα οι οθόνες- μπορούν να πλήξουν την ψυχική και σωματική τους υγεία».
«Οι οθόνες προκαλούν τεράστια απόσπαση της προσοχής στα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι περισσότεροι γονείς μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Είτε παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, είτε παρακολουθούν τηλεόραση είτε ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει κάτι σε όλες τις οθόνες που βλάπτει την ευημερία τους» καταλήγει.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Pediatrics.