ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για το HIV/AIDS αναμένεται να σώσει ζωές

Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα βακτηριακό ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των ιών, με τα βακτήρια να χρησιμοποιούν τα συστήματα CRISPR ως μηχανή μοριακής αναζήτησης, προκειμένου να εντοπίζουν αλληλουχίες ιών και να τις απενεργοποιούν.

Τα άτομα με AIDS μπορεί σύντομα να έχουν την επιλογή να αντιμετωπίζονται με μία μόνο δόση εμβολίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ που δείχνει τον πιθανό αντίκτυπο μιας νέας και μοναδικής θεραπείας κατά του AIDS / HIV.

Επικεφαλής της μελέτης που αξιολογήθηκε από ομοτίμους ήταν ο Δρ. Adi Barzel και ο διδακτορικός φοιτητής Alessio Nehmad, και οι δύο από τη Σχολή Νευροβιολογίας, Βιοχημείας και Βιοφυσικής του TAU, σε συνεργασία με επιπλέον ερευνητές από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι είναι το

Το HIV/AIDS ανακαλύφθηκε το 1981 και αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια γκέι εφημερίδα, τη «The New York Native», την 1η Μαΐου του ίδιου έτους. Ο ιός HIV μεταφέρθηκε από χιμπατζήδες σε ανθρώπους στη δυτική-κεντρική Αφρική στις αρχές έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από απροστάτευτο σεξ, μολυσμένες μεταγγίσεις αίματος, υποδερμικές βελόνες ή από μητέρα σε παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια θάνατοι έχουν αποδοθεί παγκοσμίως στο AIDS από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Από το 2020, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με την ασθένεια, κυρίως στην ανατολική και νότια Αφρική.

Ενώ η ασθένεια δεν είναι πλέον πάντα θανατηφόρα και ενώ πολλοί οροθετικόι άνθρωποι ζουν φυσιολογική και μακρά ζωή, επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπείες δεν παρέχουν μόνιμη ίαση. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Barzel στοχεύει να το αλλάξει αυτό.

Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να κατασκευάσει γενετικά λευκά αιμοσφαίρια τύπου Β μέσα στο σώμα ενός ατόμου με AIDS. Μόλις τροποποιηθούν, τα κύτταρα του αίματος θα είναι σε θέση να εκκρίνουν εξουδετερωμένα αντισώματα κατά του ιού HIV που είναι υπεύθυνος για το AIDS, εξαλείφοντάς τον από το σώμα του ασθενούς.

Τα λευκά αιμοσφαίρια τύπου Β είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των βακτηρίων και των ιών. Τα Β κύτταρα σχηματίζονται αρχικά στο μυελό των οστών αλλά κινούνται στο αίμα και το λεμφικό σύστημα καθώς ωριμάζουν. Από εκεί, μπορούν να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο σώμα.

Πριν τροποποιήσει τα κύτταρα Β έξω από το σώμα με τα οποία να δημιουργήσει μια εφάπαξ ένεση, η ερευνητική ομάδα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει ότι τα κύτταρα Β ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τα επιθυμητά αντισώματα. Αυτό σήμαινε ότι τεχνικά μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο σώμα του πάσχοντος.

«Μέχρι τώρα, μόνο λίγοι επιστήμονες, και εμείς μεταξύ αυτών, ήμασταν σε θέση να κατασκευάσουμε Β κύτταρα έξω από το σώμα, και σε αυτή τη μελέτη, ήμασταν οι πρώτοι που το πετύχαμε αυτό στο σώμα προκειμένου να κάνουμε αυτά τα κύτταρα να παράγουν επιθυμητά αντισώματα», εξήγησε ο Δρ. Άντι Μπαρζέλ.

Η διαδικασία γενετικής μηχανικής έγινε με ιικούς φορείς που ελήφθησαν από ιούς που τροποποιήθηκαν για να μην προκαλέσουν βλάβη, αλλά για να μεταφέρουν μόνο το απαραίτητο κωδικοποιημένο γονίδιο για το αντίσωμα στα κύτταρα Β που εισήχθησαν στον ασθενή.

«Όλα τα πειραματικά ζώα που είχαν λάβει τη θεραπεία ανταποκρίθηκαν και είχαν υψηλές ποσότητες του επιθυμητού αντισώματος στο αίμα τους», δήλωσε ο Barzel. Η ομάδα, πρόσθεσε, «παρήγαγε το αντίσωμα από το αίμα και φροντίσαμε να είναι πραγματικά αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού HIV».

Πώς τροποποιήθηκαν τα κύτταρα Β;

Προκειμένου να τροποποιηθούν γενετικά τα κύτταρα Β για την παραγωγή του αντισώματος, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR. Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα βακτηριακό ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών, με τα βακτήρια να χρησιμοποιούν τα συστήματα CRISPR ως μοριακή μηχανή αναζήτησης, εντοπίζοντας ιογενείς ακολουθίες και απενεργοποιώντας τες.

Ο διδακτορικός φοιτητής Nehmad εξήγησε, «Ενσωματώσαμε την ικανότητα ενός CRISPR να κατευθύνει την εισαγωγή γονιδίων σε επιθυμητές τοποθεσίες μαζί με τις δυνατότητες των ιογενών φορέων να φέρουν τα επιθυμητά γονίδια στα επιθυμητά κύτταρα. Έτσι, μπορέσαμε να κατασκευάσουμε τα Β κύτταρα μέσα στο σώμα του ασθενούς».

Μόλις τα κατασκευασμένα κύτταρα Β συναντήσουν τον ιό HIV μέσα στο σώμα, ο ιός διεγείρει τα κύτταρα Β και τα ενθαρρύνει να διαιρεθούν, εξαπλώνοντας περαιτέρω τα αντισώματα. Επιπλέον, εάν ο ιός αλλάξει ή εξελιχθεί, τα κύτταρα Β θα αλλάξουν αυτόματα για να τον καταπολεμήσουν, καθιστώντας τον το πρώτο φάρμακο που μπορεί πραγματικά να εξελιχθεί μέσα στο σώμα του ασθενούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν πρέπει να είναι σε θέση να τον εξουδετερώσει.

Ο Barzel είπε, «Χρησιμοποιούμε την ίδια την αιτία της νόσου για να την καταπολεμήσουμε. Με βάση αυτή τη μελέτη μπορούμε να αναμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να παράγουμε με αυτόν τον τρόπο ένα φάρμακο για το AIDS, για πρόσθετες μολυσματικές ασθένειες και για ορισμένους τύπους καρκίνου που προκαλούνται από έναν ιό, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου και πολλά άλλοι».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved