ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διαταραχές όρασης αυξήθηκαν λόγω του στρες που σχετίζεται με την COVID - 19

Έρευνα που διεξήχθη στο νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod ανακάλυψε αύξηση 200% σε ασθενείς με προβλήματα όρασης από το ξέσπασμα της COVID-19.

Ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης αυξήθηκε ως αποτέλεσμα του στρες που βίωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη διεξήχθη στο νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod από τον Δρ. Ταλ Γιαχαλόμι και εποπτεύεται από τον καθηγητή Τζόζεφ Πίκελ.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου επικεντρώθηκαν σε περίπου 100 ασθενείς στο Οφθαλμολογικό Τμήμα και βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της εστίας της COVID-19 και της αύξησης της Κεντρικής Ορώδους Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (CRS), μιας ασθένειας στην οποία συσσωρεύεται υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή που μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλή όραση. Ο αριθμός των κρουσμάτων CRS αυξήθηκε κατά 200% κατά την περίοδο της COVID-19 και μειώθηκε σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων της COVID-19.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ CRS και στρες, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόσθετο άγχος που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την υγεία και την οικονομία λόγω εκτεταμένων αποκλεισμών, οδήγησε στην αύξηση της νόσου.

Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν από CRS χωρίς να χρειάζονται ιατρική θεραπεία.

Μια άλλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να έχει επιδεινωθεί από άτομα που έπασχαν ήδη από άγχος.

Η έρευνα που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, η οποία διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή mount Sinai στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι σε ποντίκια, το οξύ στρες μπορεί να είναι επιβλαβές για την καταπολέμηση της λοίμωξης, ειδικά της COVID-19, και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου.

Τι είναι η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης. Πρόκειται για μια «καλοήθη» πάθηση, καθώς κατά 95% φεύγει «από μόνη της» χωρίς θεραπεία. Αφορά κυρίως σε νέους ασθενείς ηλικίας 20-50 ετών. H εν λόγω πάθηση φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με το άγχος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προσωπικότητα «τύπου Α» (αυτοί που είναι δηλδή φιλόδοξοι και εργασιομανείς). Επίσης, φαίνεται πως τη πάθηση συχνά «πυροδοτεί» η χρήση κορτιζόνης.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved