ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το τοπίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα

Bigstock

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται προορισμός τουρισμού υγείας και πρωτοπόρος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι άρτια εκπαιδευμένοι ιατροί και η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα ιδίως στην εξωσωματική γονιμοποίηση την καθιστά πόλο έλξης για ζευγάρια από περισσότερες από 67 χώρες του κόσμου.

Ένας ακόμη λόγος όμως για τον οποίο ζευγάρια από το εξωτερικό επιλέγουν τη χώρα μας για να δεχθούν ιατρική υποβοήθηση στην αναπαραγωγή, είναι και το σχετικό νομοθετικό της πλαίσιο.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα σε σχέση με την ιατρική υποβοήθηση μολονότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και προοδευτική και πρωτοπόρα για το 2005 ιδίως σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών έννομων τάξεων, τα τελευταία χρόνια, όχι άδικα, κρινόταν παρωχημένη κυρίως επειδή δεν ανταποκρινόταν στις αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνία ούτε – συχνά - ακολουθούσε τα νέα επιστημονικά δεδομένα που συνεχώς εξελίσσονται.

Για τον λόγο αυτό και πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο που έρχεται να εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με βασικούς πυλώνες την αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την νομική κατοχύρωση της κατάψυξης και κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.

Σήμερα άνδρες και γυναίκες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές, δίνοντας προτεραιότητα σε σπουδές και επαγγελματική εξέλιξη. Η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας, που έπρεπε να κατοχυρωθεί νομικά τόσο για ιατρικούς λόγους – όπως με τον προηγούμενο νόμο – όσο και για κοινωνικούς. Πολλές νέες γυναίκες επιθυμούν να καταψύξουν ωάρια - συνήθως έως την ηλικία των 35 ετών - και να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο για να αποκτήσουν απογόνους με τη βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας της γυναίκας, θα πρέπει να αναφερθεί πως σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Αυστραλία ήδη εδώ και χρόνια έχουν ως ηλικιακό όριο τα 54 έτη για την υποβολή σε IVF. Αμερικανικά επιστημονικά δεδομένα που είναι ήδη γνωστά από 2016 τεκμηριώνουν την ασφάλεια της κύησης, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, σε γυναίκες ηλικίας έως και 55 ετών. Στο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ χωρίς να έχει θεσπισθεί απαγόρευση, υπάρχει ως σύσταση να γίνεται ‘με προσοχή’ η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικία 55 ετών και άνω. Η Ελλάδα λοιπόν με την αύξηση του ηλικιακού ορίου της γυναίκας στα 54 έτη έρχεται πια να συγχρονιστεί με τα διεθνή επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.

Βιογραφικό

Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής,Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ. Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών,

Έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989). Με σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και τριάντα χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των Η.Π.Α. Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του.

Συνδυάζει την κλινική πράξη και την επιστημονική έρευνα διεξάγοντας πρωτοποριακές μελέτες όπως αυτή, της ανάπτυξης διεθνώς, του PRP (έγχυση αιμοπεταλίων στις ωοθήκες-ενδομήτριο) σε περι-εμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHRE-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας, καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής της οποίας είναι Γενικός Γραμματέας. Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ , ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ" και συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική.

Η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς με τις επιστημονικές πρωτιές της.

Το επιστημονικό έργο της έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια ιστορία του ivf
Από την ΜΙΥΑ της κλινικής γεννήθηκε:

-το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία πρώτο το 2004
-το πρώτο παιδί στον κόσμο απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του,το 2005
- πρώτες γεννήσεις για τη νόσο Cadasil το 2006,τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων το 2006,το σύνδρομο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης το 2007

Το 2011 το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι CNN κάλυψε τη γέννηση υγιούς παιδιού σε μια οικογένεια φορέων του συνδρόμου LEBER με δυο τυφλά παιδιά

Το 2010 επετεύχθη η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH.Σε λίγες μέρες θα γίνουν στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και οι πρώτες μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που θεραπεύτηκαν από καρκίνο.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved