ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρούτα και λαχανικά μπορούν να καταπολεμήσουν τις αναπνευστικές ασθένειες – μελέτη

Οι λοιμώξεις από τον κορονοιό ευθύνονται για σημαντικό αριθμό θανάτων παγκοσμίως.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής που βρίσκεται σε κολοκύθες, μπιζέλια και άλλα λαχανικά και φρούτα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει την COVID-19 και άλλες χειμερινές ασθένειες, ανακάλυψε μια νέα μελέτη.

Η μελέτη

« Η αναστολή των ιών του αναπνευστικού RNA από μια σύνθεση ιονοφόρων πολυφαινολών με ιόντα μετάλλων» δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Pharmaceuticals. Η μελέτη εξέτασε την επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο συνδυασμός συμπληρωμάτων ψευδαργύρου με φλαβονοειδή –πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά– στην καταπολέμηση των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν οι καθηγητές Ehud Gazit, Eran Bacharach και Daniel Segal της Σχολής Βιοϊατρικής και Αντικαρκινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, μαζί με τους διδακτορικούς φοιτητές Topaz Kreiser και David Zaguri και άλλους ερευνητές.

Ο εμβολιασμός, τα αντιιικά φάρμακα και οι εναλλακτικές θεραπείες

Οι λοιμώξεις ευθύνονται για σημαντικό αριθμό θανάτων κάθε χρόνο, με τον πιο γνωστό από αυτούς να είναι ο SARS-CoV-2, ο ιός πίσω από την πανδημία της COVID-19.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ιών όπως η COVID-19 ή η γρίπη είναι μέσω του εμβολιασμού, καθώς και της χρήσης αντιιικών φαρμάκων. Ωστόσο, επειδή αυτοί οι ιοί μεταλλάσσονται γρήγορα, πρέπει να γίνονται συχνές βελτιώσεις στα διαθέσιμα εμβόλια για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν αποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου, εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τους εμβολιασμούς και τα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, με συνεχείς έρευνες να διεξάγονται για την εξεύρεση νέων θεραπειών.

Μια τέτοια επιλογή θεραπείας μπορεί να βρεθεί με τη μορφή φαρμακευτικών φυτών και φυτικών σκευασμάτων, τα οποία η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να μελετήσει. Οι επιστήμονες ήλπιζαν να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν φυσικές ενώσεις που είναι ήδη άμεσα διαθέσιμες με τρόπο που να έχει θετική επίδραση σε διάφορους ιούς.

Η ενεργός σύνθεση που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες ξεκίνησε με βάση τον ψευδάργυρο, ένα στοιχείο που έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή σύνδεση με αναπνευστικούς ιούς. Άλλωστε, μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει την εξαρτώμενη από RNA πολυμεράση RNA του κορονοϊού, τη διάσπαση ιικής πολυπρωτεΐνης στον ρινοϊό, τον ιό της εγκεφαλομυοκαρδίτιδας και τον ιό αφθώδους πυρετού ενώ μειώνει τον ιικό τίτλο και τον αριθμό της πλάκας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Τα φλαβονοειδή σε συνδιασμό με τον ψευδάργυρο

Το επόμενο βήμα της έρευνας ήταν να εξεταστεί πώς τα φλαβονοειδή, μια ομάδα βιοδραστικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στη φύση και συνήθως συμπεριλαμβάνονται στην ανθρώπινη διατροφή, θα λειτουργούσαν στη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων όταν συνδυάζονταν με ψευδάργυρο. Τα φλαβονοειδή θεωρούνται ότι έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και το πιο σημαντικό, αντιιικών ιδιοτήτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνδύασαν διάφορα μη τοξωτά συμπληρώματα διατροφής που αποτελούνται από πικολινικό ψευδάργυρο, θειικό χαλκό και τα φλαβονοειδή επιγαλλοκατεχίνη-3-χολικό (EGCG), κουερσετίνη, taxifolin και ναρινγκενίνη, τα οποία δρουν ως ιονοφόρα ψευδαργύρου και μεταφέρουν ποσότητες ψευδαργύρου μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.

Ο συνδυασμός των συμπληρωμάτων ανέστειλε αποτελεσματικά την αναπαραγωγή του ιού σε διάφορους τύπους κυττάρων, κυρίως στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, ο συνδυασμός συμπληρωμάτων που δημιούργησαν ήταν πιο αποτελεσματικός από ό,τι αν ένα άτομο είχε λάβει κάθε συστατικό ξεχωριστά, αποδεικνύοντας ότι κάθε συμπλήρωμα «συνεργάστηκε» για την ενίσχυση των άλλων που περιλαμβάνονται στο συνδυασμό.

Η εργαστηριακή δοκιμή

Το συμπλήρωμα δοκιμάστηκε σε τρία διαφορετικά παθογόνα του αναπνευστικού: τον ιό της γρίπης Α H1N1 (γρίπη των χοίρων), τον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό και τον HCoV-OC43 που στοχεύει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα με παρόμοιο τρόπο με τον SARS-CoV-2.

Με βάση τη θετική επίδραση που φαίνεται να είχαν αυτά τα συμπληρώματα στις αρχικές φάσεις του πειραματισμού, η μελετητές δήλωσαν: «Ένας τόσο φθηνός συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικός, μαζί με τα εμβόλια, ως μια ασφαλής μέθοδος πρόληψης που επηρεάζει διάφορους αναπνευστικούς ιούς RNA».

«Προηγμένες εργαστηριακές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της PCR, έχουν δείξει ότι τα νέα εμβόλια που αναπτύξαμε στην πραγματικότητα μείωσαν το ιικό φορτίο», δήλωσε ο Segal. «Διαπιστώσαμε μείωση κατά 50%-95% της γονιδιωματικής αναπαραγωγής διαφόρων ομάδων ιών RNA, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19, του ιού της γρίπης και άλλων».

Αυτά τα αποτελέσματα επιτρέπουν πιθανώς την ανάπτυξη μιας χορηγούμενης βιολογικής θεραπείας από το στόμα», είπε. «Ένα τέτοιο προϊόν θα είναι ασφαλές, φυσικό και αποτελεσματικό έναντι πολλών τύπων ιών, συμπεριλαμβανομένων νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών».

Ωστόσο, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης, όλα τα πειράματα μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον και δεν έχουν ακόμη εισαχθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλινικής δοκιμής. Όμως, ελπίζουν ότι μια κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, η οποία θα οδηγήσει σε ασφαλή και προσβάσιμη θεραπεία έναντι πολλαπλών ιών.

«Όλοι διδασκόμαστε από νεαρή ηλικία ότι καλή ιατρική σημαίνει προληπτική ιατρική», δήλωσε ο Μπασάρακ. «Το προϊόν που ελπίζουμε να προσφέρουμε θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα χειμερινών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου της COVID και της γρίπης».

«Η ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η πιθανή ευελιξία της θεραπείας: Διαπιστώσαμε ότι ένας συνδυασμός αρκετών φλαβονοειδών με ψευδάργυρο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από ένα ευρύ φάσμα ιών RNA», είπε. Πιστεύουμε ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπληρωματική θεραπεία για την ενίσχυση της επίδρασης των υφιστάμενων αντιιικών εμβολίων και φαρμάκων».

Πηγή: jpost.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved