ΕΙΔΗΣΕΙΣ

The Lancet: Διεύρυνση των ανισοτήτων και αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών λόγω πανδημίας

Bigstock

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας απειλούν να «φρενάρουν» δεκαετίες προόδου προς την ισότητα των δύο φύλων, καθώς η Covid-19 προκάλεσε μεγάλες διαταραχές σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής και οι γυναίκες κλήθηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου της Ιατρικής Σχολής και του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», προχώρησαν στην πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα, οι οποίες προκλήθηκαν από τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στην κοινότητα κ.α.

Το μεγαλύτερο και πιο επίμονο χάσμα εντοπίστηκε στην απασχόληση και στην πληρωμένη εργασία, με το 26% των γυναικών (μία στις τέσσερις) να αναφέρουν ότι έχασαν την εργασία τους λόγω της πανδημίας, έναντι 20% των ανδρών (ένας στους πέντε) παγκοσμίως. Επίσης οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο είχαν 1,21 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σταματήσουν το σχολείο και 1,23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν βία σχετική με το φύλο τους, σε σχέση με τους άνδρες και τα αγόρια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η Covid-19 έχει την τάση να εντείνει τις εκ των προτέρων υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μάλλον, παρά να δημιουργήσει νέες ανισότητες», δήλωσε η δρ Γακίδου, η οποία έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία να συνεχιστούν και στην μετα-Covid εποχή. Είναι ανάγκη να αναληφθεί δράση τώρα, ώστε όχι μόνο να αναστραφούν οι υφιστάμενες ανισότητες, αλλά να κλείσουν περαιτέρω τα χάσματα που υπήρχαν ήδη πριν ξεκινήσει η πανδημία», πρόσθεσε.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, ανέλυσε στοιχεία από 193 χώρες για την περίοδο Μαρτίου 2020-Σεπτεμβρίου 2021. Διαπιστώθηκε ότι από το ξεκίνημα της πανδημίας παντού οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά απώλειας της εργασίας τους σε σχέση με τους άνδρες, αν και η τάση αυτή τείνει να μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη, όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος (αναφέρθηκε από το 58% των ατόμων παγκοσμίως) λόγω της πανδημίας, τα ποσοστά ήταν παρόμοια στα δύο φύλα.

Οι γυναίκες βγήκαν συχνότερα στην ανεργία, επειδή απασχολούνταν σε μεγαλύτερη αναλογία σε τομείς της οικονομίας που επλήγησαν δυσανάλογα από την Covid-19, όπως ο ξενοδοχειακός τομέας και οι οικιακές βοηθοί, κάτι που ισχύει κατ' εξοχήν για γυναίκες μετανάστριες και μειονοτικές. Επίσης οι γυναίκες ανέλαβαν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες την ευθύνη του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών και των ηλικιωμένων εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για εργασία με αμοιβή.

Το 54% των γυναικών διεθνώς -έναντι 44% των ανδρών- ανέφεραν ότι η βία που σχετίζεται με το φύλο, αυξήθηκε στην κοινότητά τους στη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, γυναίκες και άνδρες ανέφεραν σε παρόμοιο ποσοστό (34%) ότι νιώθουν ανασφαλείς μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved