ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νυχτερίδες με κορονοϊούς παρόμοιους με τον SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκαν στο Λάος

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν στο βόρειο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία κορονοϊούς που είναι γενετικά παρόμοιοι με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος έχει προκαλέσει την πανδημία Covid-19.

Δεν απέκλεισαν μάλιστα ότι οι εν λόγω ιοί έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους με τρόπο παρόμοιο με τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Ελουά του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εξέτασαν δειγματοληπτικά 645 νυχτερίδες, οι οποίες ανήκαν σε έξι οικογένειες και 46 είδη νυχτερίδων και ζούσαν σε ασβεστολιθικά σπήλαια στο βόρειο Λάος.

Βρέθηκαν έτσι τρεις άγνωστοι έως τώρα ιοί που έχουν στενή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τμήμα του γονιδιώματος αυτών των ιών, το οποίο κωδικοποιεί και ρυθμίζει τις περιοχές πρόσδεσης στην πρωτεΐνη ACE2 (τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα που αποτελεί την πύλη εισόδου του κορονοϊού στο σώμα) είναι ακριβώς παρόμοιο με εκείνο του SARS-CoV-2.

Μάλιστα οι ιοί αυτών των νυχτερίδων είναι ικανοί να προσδεθούν στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2 ακόμη πιο αποτελεσματικά από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε απομονωθεί σε ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας, κάτι που δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή ανησυχίας για το μέλλον. Ένας από τους τρεις νέους κορονοϊούς των νυχτερίδων διαπιστώθηκε και εργαστηριακά ότι μπορεί να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, αν και φάνηκε να «φρενάρεται» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο κορονοϊός της Covid-19 πιθανώς προήλθε από νυχτερίδες, οι οποίες ζουν σε σπήλαια στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Νότια Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved