Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για το λέμφωμα: Κομβικός ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Στην ιδιαιτερότητα του λεμφώματος και επομένως στους τρόπους αντιμετώπισής του, στέκεται ο κύριος Γεώργιος Καπετανάκης, Γραμματέας Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), μιλώντας στο Onmed.gr.
Παράλληλα, τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ενημέρωσης του κοινού για το λέμφωμα αλλά και της συνεργασίας της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου άμεσα και αποτελεσματικά, οι ασθενείς με λέμφωμα να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.
«Το λέμφωμα είναι μία αιματολογική κακοήθεια η οποία συναντάται με πολλούς διαφορετικούς τύπους και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, καθώς τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζει είναι παρόμοια με αυτά κοινών και εύκολα αντιμετωπίσιμων ασθενειών. Αυτό συχνά οδηγεί σε διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο που δυσχεραίνουν την επιτυχή αντιμετώπιση», δηλώνει ο κ. Καπετανάκης και προσθέτει: «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθούν δράσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το λέμφωμα, την συμπτωματολογία, αλλά και τους παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ταυτόχρονα γίνεται εμφανές πόσο κομβικός είναι ο ρόλος που έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την έγκαιρη διάγνωση του λεμφώματος. Εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα από τους ιατρικούς συλλόγους είναι σίγουρο ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή».
Παράλληλα, ο κ. Καπετανάκης επισημαίνει πως το μέλλον για τους ασθενείς με λέμφωμα διαγράφεται ελπιδοφόρο, αυτή τη στιγμή, από θεραπευτικής άποψης. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα με το κατά πόσο οι ασθενείς αυτοί έχουν πρόσβαση στις διαθέσιμες θεραπείες: «Μέχρι πρόσφατα σχετικά, για ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους λεμφωμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στις υπάρχουσες θεραπείες, υπήρχαν μειωμένες επιλογές. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με αιχμή του δόρατος τις γονιδιακές θεραπείες, υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ταχύτερα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Πλέον οι ασθενείς αυτοί μπορούν να έχουν και πάλι ελπίδα για ίαση και να αντικρύζουν με θετικές προσδοκίες το μέλλον τους.
»Ωστόσο, για να έχει αξία η καινοτομία για τους ασθενείς, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη. Αυτό σημαίνει να υπάρξει η βούληση από την πολιτεία ώστε να αποκτήσει το σύστημα υγείας τις κατάλληλες υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό που θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα νέα όπλα της επιστήμης σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στη χώρα μας, αλλά υστερούμε σε υποδομές και στη διάθεση των αναγκαίων πόρων για τη βέλτιστη λειτουργία των υφιστάμενων δομών. Επιπλέον πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι που απαιτούνται για την έγκριση και αποζημίωση των νέων θεραπειών. Σήμερα, μετά από 18 μήνες πανδημίας, δυστυχώς η πρόσβαση των ασθενών εξακολουθεί να γίνεται μετ’ εμποδίων και με πολλές καθυστερήσεις».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται αυτή τη στιγμή να διαμορφωθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, με ειλικρινή, δυναμική συνεργασία της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα: «Άποψή μου είναι ό,τι για να μειωθούν οι χρόνοι και να αποκτήσουν ταχύτερα πρόσβαση οι ασθενείς στις νέες καινοτόμες θεραπείες, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο και να αναπτυχθεί μία ειλικρινής δυναμική συνεργασία της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η παροχή κινήτρων για τη διενέργεια περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα μας, πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας».
Η δράση συλλόγων ασθενών και ομοσπονδιών όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αποκτά κομβική σημασία για τη θέση, τις προοπτικές και τις δυνατότητες των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα σήμερα. Ο κ. Καπετανάκης επισημαίνει πως: «Ο ρόλος των Οργανώσεων Ασθενών σε αυτό το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικός, καθώς καλούνται να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Την πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα, τον ιατρικό κόσμο και την ερευνητική κοινότητα. Οι Οργανώσεις ασθενών, μεταφέροντας την εμπειρία και τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώνουν την πραγματικότητα στις σωστές της διαστάσεις, να προσθέτουν την ανθρωπιστική διάσταση ως παράγοντα σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Επιπλέον προσπαθούν να προσφέρουν υποστήριξη και εκπαίδευση ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ενημερωμένοι οι ασθενείς, γεγονός που θα βοηθήσει σε κάθε στάδιο της θεραπείας».
Οι ασθενείς με λέμφωμα σήμερα έχουν διάφορες επιλογές θεραπειών ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, όπου είναι ιατρικώς εφικτό. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και άλλες παρόμοιου αντικειμένου οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα, προσπαθούν όχι μόνο να βρίσκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους, αλλά και να αγωνίζονται, ώστε αυτοί να βρουν ένα καλύτερο αύριο και ένα γεμάτο ελπίδα μέλλον.