Μαρία Κατσαρέλη: Το επίπεδο των μονάδων μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό
Η λειτουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δεν σταμάτησε ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνει μιλώντας στο Onmed.gr η κ. Μαρία Κατσαρέλη, νοσηλεύτρια και συντονίστρια στη συγκεκριμένη Μονάδα.
Εκεί, μεταξύ άλλων, προσέρχονται και ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα, που είναι μία ετερογενής ομάδα νεοπλασιών του λεμφικού συστήματος, προερχόμενες από τα λεμφοκύτταρα. Τα άτομα με μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL), στην πλειοψηφία του προέρχονται από τα Β λεμφοκύτταρα (Β-κύτταρα) και περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) έχουν ηλικία άνω των 60 ετών κατά τη χρονική στιγμή της διάγνωσης.
Ένας από τους τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης του λεμφώματος είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών και η κυτταρική θεραπεία, που εφαρμόζονται στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η λειτουργία της οποίας χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας: «Η πανδημία σίγουρα επηρέασε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο και εμάς που είμαστε εξειδικευμένη μονάδα και οι ασθενείς μας είναι πολύ επιρρεπείς σε ιώσεις, σε οτιδήποτε και πόσο μάλλον στον Covid», τονίζει η κ. Κατσαρέλη και συνεχίζει: «Η μονάδα δεν σταμάτησε να λειτουργεί και οι μεταμοσχεύσεις έγιναν με τον ίδιο ρυθμό ακριβώς. Πήραμε, βέβαια, επιπρόσθετα μέτρα προστασίας: Γίνονταν τεστ covid στους ασθενείς πριν μπουν στη μονάδα για να μεταμοσχευθούν, ενώ όσον αφορά στον τακτικό έλεγχο, ήταν όλοι ενημερωμένοι ότι αν εμφάνιζαν πυρετό ή άλλα σημάδια ίωσης, δεν έρχονταν στη Μονάδα, αλλά εξετάζονταν στα επείγοντα. Η εξέταση γινόταν από γιατρό της Μονάδας, ο οποίος λάμβανε όλα τα μέτρα προστασίας, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν επρόκειτο για covid ασθενή. Γίνονταν, δηλαδή, όλες οι εξετάσεις, όλος ο επανέλεγχος του ασθενούς κανονικά, συν τις δικλείδες ασφαλείας, για να προστατεύσουμε τη μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί».
Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια: «Αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, να κλείσει η Μονάδα και να μεταμοσχευθούν, ας πούμε, μετά από έξι μήνες, ώστε να είναι πιθανώς σε ύφεση η πανδημία», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Κατσαρέλη.
«Δεν είχαμε κάποιο απρόοπτο, δεν σταμάτησε καθόλου η λειτουργία της μονάδας. Αν κάτι συνέβαινε εδώ – δεν κόλλησε καν κάποιος από το προσωπικό, να φανταστείτε – ασθενής δικός μας μέσα στη μονάδα δεν παρουσίασε covid ώστε να χρειαστεί να γίνει μετά έλεγχος σε όλους ή να βγει κάποιος θετικός – εκεί θα σταματούσε η λειτουργία της μονάδας. Με τα μέτρα που πήραμε ευτυχώς, έδειξε ότι λειτούργησαν και λειτουργήσαμε κανονικά», καταλήγει.
Όσον αφορά για το αν «πήγαν πίσω» οι τακτικές εξετάσεις και ο επανέλεγχος των ασθενών εξαιτίας της πανδημίας, η κ. Κατσαρέλη είναι σαφής: «Στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του ’20, όλοι είχαν φόβο, είχαν δισταγμό να προσεγγίσουν το νοσοκομείο. Οι δικοί μας ασθενείς, όμως, είναι μία άλλη κατηγορία γιατί είναι χρόνια ασθενείς και έχουν άλλο δέσιμο με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, οπότε νιώθουν και ασφάλεια. Είναι κάπως οξύμωρο το σχήμα, προτιμούν να έρθουν εδώ, παρόλο που ο «Ευαγγελισμός» είναι μεγάλο νοσοκομείο, έχει πολύ κόσμο, έγινε και covid νοσοκομείο μετέπειτα, κι όμως προτιμούσαν να έρθουν εδώ, από το να μην έρχονται. Είναι η σχέση των χρόνια ασθενών με τον γιατρό τους».
Ποια είναι, όμως, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις; Η κυρία Κατσαρέλη απαντά στα ερωτήματα αυτά, τονίζοντας το υψηλό επίπεδο όλων των μονάδων μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα: «Είμαστε, νομίζω σε πολύ καλό επίπεδο. Κρίνοντας από τη δική μας μονάδα στον Ευαγγελισμό - εγώ είμαι η συντονίστρια της μονάδας - κάνουμε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και την κυτταρική θεραπεία, που γίνεται εδώ και 1,5 χρόνο, τα CAR-T cells, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι παροχές. Τα νοσήματα είναι περίπλοκα και σε όλη την Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις το επίπεδο είναι υψηλό, απαιτητικό. Οι απαιτήσεις είναι πολλές γιατί τα νοσήματα είναι πολύ εξειδικευμένα και πρέπει να είσαι πολύ μελετημένος και σε σχέση με τα νέα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν».
Όσο για το τι θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία των μεταναστευτικών μονάδων στη χώρα μας, η ίδια είναι επίσης, πολύ σαφής: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι υποδομές, αν κάτι εμείς θέλουμε εδώ στη μονάδα τη δική μας είναι η υποδομή. Να γίνει καινούρια μονάδα, να προχωρήσει αυτό το έργο. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα κρεβάτια σίγουρα, γιατί είναι πολύς ο κόσμος που περιμένει να μεταμοσχευθεί, ενώ τα κρεβάτια μας είναι πολύ λίγα. Και κόσμο βέβαια, αυτό που χρειάζεται πάντα».