ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Από ποιες επιπλοκές προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο

Σημαντική προστασία έναντι της COVID-19 μπορεί να παρέχει το εμβόλιο της γρίπης, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο ήταν έως και 20% πιο πιθανό να έχουν εισαχθεί στη ΜΕΘ, έως και 58% πιο πιθανό να επισκεφθούν τα επείγοντα ή να πάθουν εγκεφαλικό, ως και 45% πιο πιθανό να αναπτύξουν σηψαιμία και ως 40% να υποστούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ο κίνδυνος θανάτου δεν έδειξε να μειώνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Τα ευρήματα προέκυψαν από αναδρομική ανάλυση δεδομένων για ασθενείς από όλο τον κόσμο, σε συνέχεια μελετών που έδειξαν ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της COVID-19.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι εξέτασαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης του είδους, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 70 εκατ. ασθενών που ήταν καταχωρημένα στην ερευνητική βάση δεδομένων TriNetX και εντόπισαν δύο ομάδες 37.377 ασθενών.

Οι δύο ομάδες ελέγχθηκαν για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κάπνισμα και προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης μεταξύ δύο εβδομάδων και έξι μηνών πριν «κολλήσουν» τον ιό και διαγνωστούν με COVID-19.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας, είχαν επίσης διαγνωστεί με COVID-19 αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Η μελέτη συμπεριέλαβε ασθενείς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη.

Συγκρίθηκε η συχνότητα εμφάνισης 15 επιπλοκών που προκαλεί η COVID-19 στις δύο ομάδες εντός 120 ημερών από τη διάγνωση (σήψη, εγκεφαλικό, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αρθραλγία, νεφρική ανεπάρκεια, ανορεξία, καρδιακή προσβολή, πνευμονία, επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στην εντατική και θάνατος).

Η σύγκριση έδειξε πως όσοι δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο ήταν έως και 20% πιο πιθανό να έχουν εισαχθεί στη ΜΕΘ, έως και 58% πιο πιθανό να έχουν επισκεφτεί τα επείγοντα ή να πάθουν εγκεφαλικό, ως και 45% πιο πιθανό να αναπτύξουν σηψαιμία και ως 40% να υποστούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ο κίνδυνος θανάτου δεν έδειξε να μειώνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Δεν είναι σαφές πώς το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία έναντι του COVID-19, αλλά οι περισσότερες θεωρίες εκτιμούν ότι ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και αναπτύσσονται «γενικές» άμυνες που δεν είναι προσαρμοσμένες σε καμία συγκεκριμένη ασθένεια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από πολλές σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα για την απόδειξη και κατανόηση της πιθανής σύνδεσης αντιγριπικού εμβολίου και επιπλοκών.

Έτσι, το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προστασία σε χώρες όπου δεν υπάρχουν αποθέματα του εμβολίου κατά της COVID-19.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved