ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου & Ορθού

Η σημασία της έγκαιρη διάγνωση και της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της πάθησης

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, μας μιλά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου & ορθού, τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, κυρίως, όμως το ρόλο που παίζει η έγκαιρη διάγνωση στη θεραπεία.

Καρκίνος του παχέος εντέρου & ορθού:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία πάθηση που εμφανίζεται, συνήθως, κατά την 4η - 5η δεκαετία της ζωής, μας, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αποτελεί μία νόσο η οποία δεν κάνει «διακρίσεις» με αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, με το ανδρικό φύλο να διατηρεί ένα «ελαφρύ προβάδισμα».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου & ορθού δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ηλικία ( 9 στους 10 πάσχοντες ανήκουν στο ηλικιακό group των 50ετών και άνω), η διατροφή (κόκκινο κρέας, ευθύνη στο ζωικό λίπος), το αλκοόλ (επιβαρύνει την προδιάθεση), οι πολύποδες (κάποιοι τύποι πολυπόδων ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου), η κληρονομικότητα, το βεβαρυμμένο προσωπικό ή / και οικογενειακό ιστορικό (γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, μήτρας ή μαστού), η ελκώδης κολίτιδα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι αρκετά, αλλά ο γενικός κανόνας είναι η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών του εντέρου μας, η οποία πρέπει να μας κινητοποιήσει να επισκεφθούμε άμεσα τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, εάν παρατηρήσουμε κάποιο από τα ακόλουθα: ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως, αίμα στα κόπρανα, ανοιχτόχρωμο ή σκούρο, κόπρανα στενότερα απ’ ότι συνήθως, γενικά κοιλιακά συμπτώματα, όπως πόνος, πολλά αέρια, τυμπανισμός, «κράμπες» του εντέρου, απώλεια βάρους αγνώστου αιτιολογίας, με ή χωρίς ανορεξία, αδυναμία και εύκολη κόπωση, αναιμία – σιδηροπενία (δηλ. χαμηλός αιματοκρίτης ή χαμηλός σίδηρος σε τυχαία εξέταση αίματος), έμετοι, ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα), κ.α.

Τρόποι διάγνωσης:
Για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους, μετά το 50ό έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται, ανάλογα με τα ευρήματα και το οικογενειακό ιστορικό, ανά πενταετία ή και συχνότερα. Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία παγκόσμιων επιστημονικών μελετών, σε αρχόμενο στάδιο, τα ποσοστά ίασης φθάνουν το 90%, ενώ συνολικά πάνω από το 60% των ασθενών επιβιώνουν περισσότερο από 5 χρόνια. Η πρόγνωση φυσικά εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, κατά τη διάγνωση. Σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση είναι επίσης η ποιότητα της χειρουργικής πράξης. Έχει διαπιστωθεί ότι με τη διάδοση του κολονοσκοπικού ελέγχου και την εκτέλεση ενδοσκοπικής πολυπεκτομής αλλάζει η φυσική ιστορία της νόσου και μειώνονται τα κρούσματα καρκίνου. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει ήδη καρκίνος, με το συχνό έλεγχο επιτυγχάνεται η πρώιμη διάγνωση, που οδηγεί σε ίαση.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;
Στην περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, η ενδεδειγμένη αντιμετώπισή του είναι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η χειρουργική θεραπεία. Κατά της διάρκεια της επέμβασης γίνεται πλήρης εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη της χειρουργικής και της τεχνολογίας παρέχει στους χειρουργούς τη δυνατότητα λαπαροσκοπικής επέμβασης, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, σε περιπτώσεις που η νόσος διαγιγνώσκεται εγκαίρως. Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς και στην επιλογή από τον ιατρό της αντίστοιχης μεθόδου, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφασίζουν για την επιλογή του θεράποντα ιατρού, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως την εμπειρία του χειρουργού, το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved