Το Mediterranean College αναδεικνύει ευκαιρίες και προκλήσεις στη συμπεριληπτική εκπαίδευση
Webinar με θέμα: «Ένα Σχολείο για Όλους; Η Συμπερίληψη στην Εκπαιδευτική Διαδικασία». Την Πέμπτη 8 Απριλίου και ώρα 17.00-19.00. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube
Στους ενδιαφερόμενους που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα παρακολουθήσουν το webinar, θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Η συμπερίληψη, η ισότιμη δηλαδή συμμετοχή των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση, προωθείται από τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών, την κάλυψη των μαθησιακών τους αναγκών, και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαφοροποιήσουν τις διδακτικές τους μεθόδους, να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να αξιοποιήσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.
Τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η συμπεριληπτική εκπαίδευση σε σχέση με τον ρόλο του εκπαιδευτικού, στοχεύει να αναδείξει το Webinar με θέμα: «Ένα Σχολείο για Όλους; Η Συμπερίληψη στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», που διοργανώνεται από τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Απριλίου και ώρα 17.00-19.00, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων:
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ/ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
Δρ. Σοφία Χαρίτου, Ε.ΔΙ.Π. Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α.
Θέμα: «Η διαφοροποιημένη διδασκαλία ως ένα εργαλείο συμπερίληψης μαθητών/τριών με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες». Η Δρ. Χαρίτου θα παρουσιάσει τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, ως μία διδακτική πρακτική που μπορεί να αντιμετωπίσει την ετερογένεια μιας σχολικής τάξης κι έτσι να αποτελέσει ανάχωμα στην σχολική αποτυχία και τη σχολική διαρροή.Δρ. Ντόρα Τσιαγκάνη, Εκπαιδευτικός, Διδάσκουσα ΕΣΠΑ, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θέμα: «Η συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο». Η Δρ. Τσιαγκάνη θα συζητήσει τις διάφορες μορφές συμπερίληψης και διαπολιτισμικότητας στα Προγράμματα Σπουδών, καθώς και την εφαρμογή τους στο ελληνικό σχολείο, με έμφαση στη συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων.
Κατερίνα Λαρεντζάκη, Λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ.
Θέμα: «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής μέσα στη σχολική τάξη για τη συμπερίληψη διαφορετικών μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικός ανάγκες/αναπηρίες και μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες». Η κ. Λαρεντζάκη θα αναλύσει τον ρόλο του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής μέσα στη σχολική τάξη για τη συμπερίληψη διαφορετικών μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες, όπως επίσης και μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες.
Συντονισμός:
Δρ. Θεανώ Κουτσουπίδου, Επικεφαλής Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Συντονίστρια Μάθησης & Διδασκαλίας, Mediterranean College
Το Webinar μπορούν να παρακολουθήσουν:
- Φοιτητές και Απόφοιτοι προγραμμάτων Παιδαγωγικών, Ψυχολογίας, Ελληνικής & Αγγλικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας
- Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
- Εργαζόμενοι σε Μ.Κ.Ο. και άλλες δομές Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
- Εθελοντές, γονείς, ευρύ κοινό
Η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College παρέχει αναγνωρισμένα Bachelor’s και Master’s, σε περιζήτητες ειδικότητες, όπως εκείνες του Παιδαγωγού, Ειδικού Παιδαγωγού ή Καθηγητή Αγγλικής Γλώσσας.
- BΑ (Hons) in Early Childhood Studies
- MA Education (TESOL): Teaching English to Speakers of Other Languages
- MA Inclusion and Special Educational Needs and Disability (ISEND)
- MA Education (Leadership & Management)
- MSc Counselling and Psychology in Educational Settings
Τα προγράμματα:
Οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία από το καλύτερο σε κατάταξη Βρετανικό Τα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (University of Derby) στις Επιστήμες της Αγωγής, (20th Guardian University Guide, 2020).
Εξασφαλίζουν υποχρεωτική εποπτευόμενη πρακτική άσκηση – έως 250 ώρες – σε παιδαγωγικά πλαίσια φροντίδας παιδιών 0-8 ετών ή σε κέντρα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στο δίκτυο των 60 συνεργαζόμενων εκπαιδευτηρίων και φορέων της Σχολής.
Εφαρμόζουν το δίγλωσσο μοντέλο διδασκαλίας (Ελληνικά-Αγγλικά), δημιουργώντας επαγγελματίες με διεθνή προοπτική.
Τα μαθήματα πλαισιώνονται από παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως εργαστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκθέσεις φοιτητών, σεμινάρια, φιλανθρωπικά Bazaar, ημερίδες, συνέδρια κ.ά.