ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν

Οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν για διάφορες αιτίες θα πρέπει να εμβολιάζονται για την Covid-19 κατά προτεραιότητα πριν τον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να μειωθεί ο μετεγχειρητικός κίνδυνος θανάτου τους, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Το 0,6% έως το 1,6% των ασθενών (δηλαδή περίπου ο ένας στους 100) εμφανίζουν λοίμωξη Covid-19 μετά από προγραμματισμένο χειρουργείο.

Αυτοί οι ασθενείς που κολλάνε κορονοϊό μετά τη χειρουργική επέμβαση έχουν τετραπλάσιο έως οκταπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στις επόμενες 30 ημέρες από το χειρουργείο. Για παράδειγμα, ασθενείς άνω των 70 ετών που κάνουν επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου έχουν μέση θνητότητα 2,8%, η οποία αυξάνεται σε 18,6% (σχεδόν ο ένας στους πέντε) εάν μολυνθούν από κορονοϊό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των χειρουργικών ασθενών μπορεί αποτρέψει πολλούς θανάτους, ιδίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, εάν σε παγκόσμιο επίπεδο δοθεί προτεραιότητα στον προεγχειρητικό εμβολιασμό για Covid-19 θα σωθούν σχεδόν 59.000 περισσότερες ζωές μέσα σε έναν χρόνο.

Οι ερευνητές της διεθνούς χειρουργικής κοινοπραξίας COVIDSurg, με επικεφαλής τον δρα Ανίλ Μπανγκού του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Χειρουργικής BJS (British Journal of Surgery), ανέλυσαν στοιχεία για 141.582 ασθενείς από 1.667 νοσοκομεία 116 χωρών.

«Ο προεγχειρητικός εμβολιασμός μπορεί να υποστηρίξει μία ασφαλή επανέναρξη των προγραμματισμένων χειρουργείων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο των επιπλοκών Covid-19 στους ασθενείς και αποτρέποντας δεκάδες χιλιάδες μετεγχειρητικούς θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19», δήλωσε ο Μπανγκού.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020, έως το 70% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων αναβλήθηκαν, διεθνώς, πράγμα που οδήγησε σε καθυστέρηση ή αναβολή περίπου 28 εκατομμυρίων χειρουργείων, διεθνώς. Αν και οι επεμβάσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε αριθμό, σε αρκετές χώρες, το πρόβλημα των καθυστερήσεων αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλο το 2021, ιδίως στις χώρες που βιώνουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα τα επόμενα κύματα της πανδημίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved