Κορoνοϊός: 3.038 νέα κρούσματα, 336 διασωληνωμένοι, 38 νεκροί
Στα 3.038 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τις 69.675, εκ των οποίων το 54,1% άνδρες.
Από τα σημερινά κρούσματα, 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
4.601 (6,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.334 (26,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40,0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μπορεί να χρειαστούν και άλλα lockdown
Χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως πραγματοποιήθηκε σήμετα η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, η κυρία Κεραμέως θα κάνει τις ανακοινώσεις για τα σχολεία τελικά το Σάββατο καθώς δεν έχει τελειώσει η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων επί του θέματος.
Ξεκινώντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα του 24ώρου, τονίζοντας πως Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.
Ακόμη, ανακοίνωσε πως ίσως χρειαστούν και άλλα lockdown εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.
Εξήγησε πως κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.
Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.
«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.
«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.
«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών».
«Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν».
«Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.
«Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα», δήλωσε ακόμη.
Ακόμη, έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.
Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες», είπε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Τόνισε πως είναι σημαντικό να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού και έστειλε το μήνυμα πως πρέπει να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.
Υπενθύμισε πως από σήμερα, Παρασκευή, από τις 9 το βράδυ, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και βόλτα κατοικιδίου.
Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.
Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.