Νέα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου: Έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν οι καπνιστές
Είναι επιτέλους η ώρα, όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και λαμβάνουν αποφάσεις, να αντικρύσουν την πραγματικότητα όσον αφορά στον καπνό, τα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου και να αναλάβουν δράση.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν σύσσωμοι οι ομιλητές της ενότητας «Οι τρέχουσες προκλήσεις για τα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου» στο πλαίσιο παγκόσμιου, διαδικτυακού συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR)», ο οποίος καταγράφει τα δεδομένα για τα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου.
Η συζήτηση άνοιξε με τον συντονιστή Dom Garrett, δημοσιογράφο και ανταποκριτή του VIDA News, να επισημαίνει ότι οργανισμοί όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να εξαλείψουν διά παντός τον καπνό από τις συνήθειες των καταναλωτών, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού οι εκτιμήσεις του ίδιου του Οργανισμού είναι πώς μέχρι το 2100 θα έχουμε 1 δισ. θανάτους από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα Το ενδιαφέρον είναι τώρα να δούμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, τόνισε ο ίδιος, για ποιους λόγους δηλαδή οι ιθύνοντες αρνούνται να στραφούν στη «λύση» του μειωμένου κινδύνου και επιμένουν σε μια προσπάθεια χωρίς αντίκρισμα.
Η παραπληροφόρηση και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται
Από την πλευρά των ομιλητών, τον λόγο πήρε πρώτη η Jena Fetalino από τις Φιλιππίνες, που απασχολείται στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και επιχείρησε να εξετάσει τα δεδομένα ως προς το γιατί τα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου φτάνουν ακόμα και να δαιμονοποιηθούν από κάποια κέντρα πληροφόρησης
Η κυρία Fetalino υποστήριξε πως οι υπέρμαχοι των καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου πρέπει να μιλούν πρωτίστως για το γεγονός πως περί τα 8 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως ανά έτος οφείλονται στο τσιγάρο και πως οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, μειώνοντας τον κίνδυνο από αυτό. Επιπλέον, είναι ανάγκη να επικοινωνείται ο μειωμένος κίνδυνος από τα προϊόντα αυτά και να χρησιμοποιούνται, επίμονα όσο γίνεται, τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Μεγάλη έμφαση πρέπει επίσης να δίνεται στην αποδόμηση της παραπληροφόρησης, με στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, καθώς ακόμα και ένας άνθρωπος να σωθεί στρεφόμενος από το τσιγάρο στα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου, είναι αδιαμφισβήτητο κέρδος.
Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες
Από το Μαλάουι, παρενέβη στη συζήτηση η κυρία Mwawi Ng’oma, Programme Manager στο St John of God Hospitaller Services, εκπροσωπώντας τις αναπτυσσόμενες χώρες και αναλύοντας τα δεδομένα εκεί. Όπως ανέφερε στην παρουσίασή της, οι προκλήσεις αναφορικά με την προώθηση στον πληθυσμό των καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, είναι πολλές και σύνθετες. Αρχικά, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να είναι οικονομικά, ώστε να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα για τον πληθυσμό, θα πρέπει να παρουσιαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνουν και κοινωνικά αποδεκτά από τους λαούς αυτών των χωρών με τις πολύ συγκεκριμένες αντιλήψεις, ενώ φυσικά και θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ευρέως.
Η προπαγάνδα κατά των καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου πρέπει να σταματήσει!
Ο κύριος Clive Bates από την Αγγλία εκπροσώπησε τους καταναλωτές στη συζήτηση και τόνισε με κάθε τρόπο πως είναι ανάγκη πλέον, να σταματήσει με κάθε τρόπο η παγκόσμια προπαγάνδα κατά των καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου. «Χρειαζόμαστε νέο αφήγημα και πρέπει να ακούσουμε τις ιστορίες μείωσης κινδύνου, πρέπει να αφιερωθούμε στα πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και φιλελεύθεροι απέναντι σε αυτά κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο εφόσον περιοριστεί η παραπληροφόρηση και τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά δεδομένα. «Είναι εντελώς λάθος το ότι δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις των καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου και ότι μπορεί να είναι ίδιες με του καπνίσματος», τόνισε και μίλησε για «γενικεύσεις όσων αρνούνται να επεξεργαστούν και αφορίζουν τα προϊόντα αυτά».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα από τη νέα έρευνα με τίτλο: “Burning Issues: The Global State for Tobacco Harm Reduction 2020”σύμφωνα με την οποία υπάρχουν μόνο εννέα χρήστες εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης για κάθε 100 καπνιστές παγκοσμίως και κυρίως σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Συνολικά, 98 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης παγκοσμίως κι από αυτούς 68 εκατομμύρια είναι ατμιστές, κυρίως στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Μεξικό. Επίσης 20 εκατομμύρια είναι οι χρήστες προϊόντων που θερμαίνουν τον καπνό, με τους περισσότερους στην Ιαπωνία, όπου οι πωλήσεις τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά 32% από το 2016, όταν πρωτοεμφανίστηκε τέτοιο προϊόν μεγάλης καπνοβιομηχανίας. Άλλα 10 εκατομμύρια είναι Αμερικανοί χρήστες προϊόντων νικοτίνης χωρίς καπνό ή snus.