Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα: Η Βουλή των Ελλήνων «φοράει» την πράσινη κορδέλα
Η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ. και των μελών της Συλλόγων Ασθενών ΑγκαλιάΖΩ και Κ.Ε.Φ.Ι., φωταγώγησαν το κτίριο της Βουλής και το νέο σιντριβάνι της Ομόνοιας με το πράσινο χρώμα που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα.
Το σύνθημα της καμπάνιας «Light It Green» αποτέλεσε το κάλεσμα στην ενημέρωση του κόσμου για το λέμφωμα, την πρόληψη αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των δύσκολα αντιμετωπίσιμων ασθενειών. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα καταγράφει πρωτιά, με τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφονται 5,3 περιστατικά λεμφώματος ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.
Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences και της θυγατρικής της Kite.
Η κα. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ. αναφέρει: «Το λέμφωμα παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον 5ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη παραμένει ακόμα ένας «παραμελημένος» καρκίνος, για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση. Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% - 95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές όμως η διάγνωση της δεν γίνεται έγκαιρα γιατί τα «συμπτώματά» της θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα παραβλέπουμε. Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά».
Η κα. Αναστασία Πασακοπούλου, Πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, σχολίασε: «Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τις δράσεις που πραγματοποιούνται στις 15 Σεπτεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα. Η εμφάνισή του συγκεκριμένου αιματολογικού καρκίνου είναι αρκετά συχνή στην χώρα μας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η πρόληψη. Η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση μπορεί να αποβεί σωτήρια».
Η κα. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Κ.Ε.Φ.Ι., επισήμανε: «Η συνεχής και άοκνη έρευνα πάνω στο Λέμφωμα το έχουν μετατρέψει από θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια νόσο. Αν επιστήμη σημαίνει, μεταξύ άλλων, να οραματίζεσαι το ανέφικτο, τότε η έρευνα για το λέμφωμα βρίσκεται στην αιχμή της επιστημονικής δραστηριότητας. Οι καινοτόμες θεραπείες, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιστήμονες με ευαισθησία στον ασθενή, τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ογκολογικής, έχουν ενώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με λέμφωμα. Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικής για τη διαχείριση του καρκίνου, ώστε να υπάρξει βέλτιστη πρακτική σε περιβάλλον οικονομικών περιορισμών».