ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοσή του

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες, όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εκτιμήσεις είναι προκαταρκτικές, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε τη βιολογική σχέση μεταξύ του κλίματος και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την covid-19.

Νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι το κρύο και η υγρασία ευνοούν τη μεταφορά των σταγονιδίων-φορέων του SARS-CoV-2 στο περιβάλλον αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσής του μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρα Abhishek Saha, καθηγητή Μηχανικής, ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα σταγονίδια στην εξάπλωση των αναπνευστικών ιών. Το νέο σύστημα μελετά την αλληλεπίδραση και τον ρυθμό σύγκρουσης των σταγονιδίων που εκπνέει ένα μολυσμένο άτομο προς έναν υγιή άνθρωπο όταν μιλά ή βήχει.

«Η θεμελιώδης μορφή μιας χημικής αντίδραση είναι η σύγκρουση δύο μορίων. Το πόσο συχνά συγκρούονται μας δείχνει πόσο γρήγορα παράγεται μια αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην καθημερινότητα. Το πόσο συχνά υγιή άτομα έρχονται σε επαφή με μολυσμένα σταγονίδια μπορεί να είναι ένας δείκτης μέτρησης της ταχύτητας εξάπλωσης μιας ασθένειας», εξηγεί ο Δρ. Saha.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κάποια αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν να «ταξιδέψουν» από 2,4 έως 3,9 μέτρα από την πηγή μετάδοσης, χωρίς να συνυπολογιστεί η ένταση του ανέμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωρίς μάσκα, η τήρηση των δύο μέτρων απόστασης από τον διπλανό μας μπορεί να μην είναι αρκετή για να μας προστατεύσει.

«Η συμπεριφορά των σταγονιδίων εξαρτάται σημαντικά από τον καιρό», σύμφωνα με τον Δρα Saha. «Εάν βρίσκεστε σε ψυχρό, υγρό κλίμα, τα σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα θα διαρκέσουν περισσότερο και θα εξαπλωθούν μακρύτερα από ό, τι εάν βρίσκεστε σε ένα ζεστό ξηρό κλίμα, όπου θα εξατμιστούν γρηγορότερα. Έχουμε ενσωματώσει αυτές τις παραμέτρους στο μοντέλο εξάπλωσης της λοίμωξης, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στα υπάρχοντα μοντέλα εξ όσων γνωρίζουμε», συμπληρώνει.

Από τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές διαπιστώνεται ότι σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου και με 40% υγρασία ένα σταγονίδιο μπορεί να φτάσει περίπου 2,4 μέτρα μακριά. Με 5 βαθμούς Κελσίου και 80% υγρασία, το σταγονίδιο μπορεί να φτάσει έως και 3,6 μέτρα μακριά.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα σταγονίδια διαμέτρου 14-48 μm (μκρόμετρα) ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εξατμιστούν και ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα μικρότερα σταγονίδια εξατμίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ τα μεγαλύτερα των 100 μm πέφτουν αμέσως στο έδαφος λόγω του βάρους τους.

Οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην πρόγνωση της πρώιμης μετάδοσης των αναπνευστικών ιών, όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, αλλά και στην αποσαφήνιση του ρόλου των σταγονιδίων στην εξάπλωση των ασθενειών γενικότερα, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη της χρήσης μάσκας ως μέτρου προστασίας τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Physics of Fluids.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δεν αρκεί η ζέστη για να καθυστερήσει η εξάπλωση της πανδημίας, λένει οι ειδικοί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved