ΕΙΔΗΣΕΙΣ

OHE: Η πανδημία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων κοριτσιών

Η πανδημία του κορονοϊού ανατρέπει τις προόδους που είχαν σημειωθεί στις προσπάθειες να σταματήσουν οι γάμοι παιδιών και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον εκατομμύρια κοριτσιών, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η πανδημία κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας αλλά και πιο επείγουσα καθώς πολύ περισσότερα κορίτσια κινδυνεύουν πλέον», σχολίασε η Νατάλια Κανέμ, επικεφαλής της UNFPA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ αρμόδιας για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Επιπλέον 13 εκατομμύρια κορίτσια ενδέχεται να παντρευτούν νωρίς και δύο εκατομμύρια ακόμη να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, περισσότερα από όσα αναμενόταν καθώς η πανδημία εμποδίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες να σταματήσουν και οι δύο πρακτικές, προειδοποίησε η UNFPA.

Η αύξηση της φτώχειας που προκαλεί η covid-19 ενδέχεται να πιέσει περισσότερους γονείς να παντρέψουν τα ανήλικα κορίτσια τους.

Η Κανέμ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη δημοσίευση μιας μεγάλης έρευνας της UNFPA για «την σιωπηλή και ενδημική κρίση» των βλαπτικών πρακτικών, όπως οι προαναφερθείσες.

Καταγράφονται τουλάχιστον 19 βλαπτικές πρακτικές στις οποίες υποβάλλονται κορίτσια και γυναίκες, όπως τελετουργίες σεξουαλικής μύησης, κατηγορίες για μαγεία, βία που σχετίζεται με την καταβολή προίκας, αναγκάζονται να τρώνε για να παχύνουν ή να υποβάλλονται σε αλλαγές στο σώμα τους, όπως η επιμήκυνση του λαιμού τους ή να μαρκάρονται.

Η Κανέμ επεσήμανε ότι τρεις πρακτικές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες παρά την παγκόσμια καταδίκη: ο γάμος ανηλίκων, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνωση και η προτίμηση στα αρσενικά έμβρυα, που οδηγεί σε πολλές αμβλώσεις.

Περισσότερες από 140 εκατ. γυναίκες «λείπουν» από τον κόσμο σήμερα, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, λόγω της επιλογής του φύλου που κάνουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε επειδή παραμελούν τα κορίτσια όταν είναι βρέφη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν, τονίζει η UNFPA.

Περίπου 33.000 κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν συνήθως πολύ μεγαλύτερους τους άνδρες, αναφέρει η έκθεση, και περίπου 4,1 εκατομμύρια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων φέτος.

Οι επικίνδυνες αυτές πρακτικές έχουν τις ρίζες τους στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και την επιθυμία να ελέγχονται οι ζωές και τα σώματα των γυναικών, κατήγγειλε η Κανέμ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved